17 Ocak 2017 00:38

Davos Zirvesi, gelir eşitsizliği gündemi ile başlıyor

İsviçre’nin Davos kasabasında yapılan 47. Dünya Ekonomi Forumu, gelir eşitsizliği ve ekonomik krizin gölgesinde başlıyor.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Dünya Ekonomi Forumu, zenginlik ve yoksulluk tartışmaları eşliğinde başlıyor. Tekel yöneticileri ve sermaye politikacıları artan çelişkilerden etkilenmemenin yolunu ararken, kapitalizm karşıtları Bern’de eylem yaptı.

En zenginlerin buluştuğu Dünya Ekonomi Forumu, bugün İsviçre’nin Davos kasabasında başlıyor. Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılacak foruma, tekel yöneticileri ve bazı ülkelerin yöneticileri katılıyor.

Her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında yapılan Forum’da derinleşen sınıflar arası çelişkiler karşısında burjuvazinin hangi önlemler alacağı konuşulacak. Bu yıl 47. yapılan Dünya Ekonomi Forumu’nda 3 bin bankacı, yatırımcı, tekel yöneticisi, siyasetçi ve gazeteci katılıyor. “Uyum yeteneği olan ve sorumlu yöneticilik” sloganıyla yapılacak bu yılki forumda, tekel yöneticileri dünyadaki gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunacak.

Foruma Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, İngiltere Başbakanı Theresa May ve IMF Başkanı Christine Lagarde, Birleşmiş Milletler’in yeni genel sekreteri Antonio Guterres, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de aralarında olduğu çok sayıda siyasetçinin de katılması bekleniyor. 

ARTAN ÇELİŞKİLERE ÇARE VAR MI?

Alman basınında yer alan haberlere göre, forumda ağırlıklı olarak dünya genelinde artan gelir eşitsizliği konuşulacak. Çünkü, gelişmeler zenginlerle yoksullar arasındaki çelişkilerin büyüdüğü açık olarak görüldüğü için dünyanın zenginleri bu çelişkinin kendilerini nasıl etkileyeceği üzerinde duracak. Zirve öncesinde yayınlanan bir raporda bu çelişkilere dikkat dikkat çekilirken, bunun nedeninin küreselleşme değil artan teknolojik ilerleme olduğu ileri sürüldü.

WEF tarafından yapılan bir araştırmada 1997-2007 yılları arasında ABD’de işten atılanların yüzde 86’sının teknik ilerlemeden ötürü işini kaybettiği ileri sürülor. Sadece yüzde 14’nün yabancı tekellerle rekabetten ötürü işini kaybettiği iddia ediliyor. WEF araştırmasında gelir eşitsizliğinin, işten atmaların kaynağının kapitalim olduğu gerçeği ise inkar ediliyor.

KAPİTALİZM KARŞITLARI PROTESTO EDECEK

WEF raporları ve tekel yöneticileri dünyadaki sorunların asıl sorumlusunun kapitalizm olduğunu gizlemeye çalışırken, kapitalizm karşıtı göstericiler bunun dillendirmeye forum boyunca devam edecekler. Cumartesi günü İsviçre’nin Bern kentinde bir araya gelen 300 kişi Dünya Ekonomi Forumu’nu protesto etmişti. Gösteri sırasında polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Forumun yapıldığı Davos çervesinde de olağanüstü önlemler alınmış durumda.

ÖNCEKİ HABER

Bahreyn, idamlar ve olası sonuçları

SONRAKİ HABER

Üretici artık kivileri söküyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...