07 Haziran 2012 12:07

Parasız eğitim talebine 19 yıl hapis!

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Roman Açılımı toplantısında "Parasız eğitim istiyoruz" pankartı açan 3 öğrenciden Ferhat Tüzer ile Berna Yılmaz'a, 8'er yıl 5'er ay hapis cezası verildi. Utku Aykar'a ise 2 yıl 2 ay hapis cezası verildi.Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Roman Buluşması'nd

Parasız eğitim talebine 19 yıl hapis!
Paylaş

Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Roman Buluşması'nda "parasız eğitim istiyoruz, alacağız" pankartı açtıktan sonra "örgüt üyeliği" gerekçesiyle 19 ay tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen Berna Yılmaz, Ferhat Tüzer ve Utku Aykar'ın davasında karar çıktı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Berna Yılmaz, Ferhat Tüzer ve Utku Aykar katılmazken, avukatları hazır bulundu.

'ADİL YARGILAMA HAKKI İHLAL EDİLDİ'

Müvekkillerinin beraatini isteyen avukat Taylan Tanay, "Bu yargılamanın başından itibaren adil yargılama hakkı ihlal edildi. Mütalaasında bu çocuklara 'beraat verilsin' diyen savcı, kısa süre sonra kararname ile kendini Büyükçekmece'de buldu. Özel yetkileri de alındı" dedi. Savunmasında Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili yapılacağı belirtilen düzenlemelere de değinen Tanay, "Özel yetkili mahkemelerin geleceği ne olacak bilmiyoruz. Galiba kaldıracaklar. Başbakan 'Bu mahkemeler canavara dönüştü' dedi. Gerçi MİT'in üzerine gidince böyle denildi, ama olsun. Bu gençler yıllardır yargılanıyor burada onlar ne yapsınlar. Gerçekten de canavara dönüştü bu mahkemeler" diye konuştu. Tanay'ın bu sözlerine mahkemenin üye hakimlerinden Aytekin Ozanlı, "Biz canavar mıyız?" diye sordu. Bunun üzerine avukat, "Ben size canavar demedim. Başbakanın bir tespitini aktardım sadece" diye yanıt verdi.

TOPLAM 19 YIL HAPİS

Savunmanın ardından ara veren mahkeme heyeti, davayı karara bağladı. Mahkeme heyeti; Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz'a "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 6'şar yıl 3'er ay, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla da 2'şer yıl 2'şer ay 20'Şer gün hapis cezası verdi. "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılanan Utku Aykar'a ise "örgüt üyeliği" suçlamasından beraat verilirken, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verildi.

SAVCI DEĞİŞTİ, KARAR DEĞİŞTİ

3 sanığın yargılandığı duruşmada ilk olarak Büyükçekmece'ye atanan savcı Kasım İlimoğlu, "Anayasa sınırları içinde düşüncelerini açıkladılar" gerekçesiyle beraat etmeleri yönünde mütalaa vermişti. İlimoğlu'nun görev yerinin değişmesi ardından göreve gelen savcı Adem Özcan ise, mütalaayı değiştirerek "Bu sanıklar örgüt üyeleridir" demiş ve 15 yıl hapis cezası istemişti. (İSTANBUL)


BU KARAR 600 TUTUKLU ÖĞRENCİYİ İLGİLENDİRİYOR

Gençlerin avukatı Taylan Tanay, mahkemenin iki öğrenciye 8 yıl 5'er ay ceza vermesini değerlendirdi. Tanay, sadece parasız eğitim istedikleri için öğrencilerin 8 yıl 5 ay ceza almalarının Başbakan'ın bu konuya karşı algısını gösterdiğine işaret etti. Özel Yetkili Mahkemelerin toplumsal, siyasal, sendikal muhalefetlere karşı bir canavara dönüştüğünü belirten Tanay, "Hiçbir hukuki hatta kendilerini bağlayan ulusal ve uluslararası sözleşmeyi tanımayarak, kanaat yargılamalarıyla insanları cezalandırıyorlar. Ferhat ve Berna 19 ay tutuklu kaldılar. Okuldan atıldılar bu süre zarfında" dedi.

Tanay, cezanın Yargıtay'da onaylanması durumunda Berna ve Ferhat'ın 56 ay daha cezaevinde yatmak zorunda kalacaklarını belirterek, buna karşılık itiraz başvurusunda bulunacaklarını söyledi. Tanay, "Umarız karar bozulur. Ama sadece Ferhat ve Berna'yı değil aynı zamanda tutuklu olan 600 öğrenciyi ilgilendiren bir karar. Öğrencilerin cezalandırılması, gazeteciler ve sendikacılar için de ciddi bir risk oluşturuyor. Özel Yetkili Mahkemeler umarız kaldırılır. Bu mahkemeler hukuk devletine aykırı mahkemelerdir" değerlendirmesinde bulundu.

ÖNCEKİ HABER

HPG 1'i asker 3 kişiyi alıkoydu

SONRAKİ HABER

Siirt Belediye Başkanı Sadak'a tutuklama talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...