16 Ocak 2017 13:35

Küçükkuyu’da sel tepkisi: Kabahat doğaya set çekende

Çanakkale'ye bağlı Küçükkuyu beldesindeki sel sonrası Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, 'Yaşananlar kader değil kabahat' dedi.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde 14 Ocak’ta etkili olan yağış sebebiyle ev ve işyerlerini su bastı, çok sayıda hayvan canından oldu. Su baskınları ile ilgili açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, “Bu yaşananlar kader değil kabahattir. Suçlu ise önerilerimize ve uyarılarımıza kulak tıkayan ilgili ve yetkili kuruluşlardır” dedi.

‘DOĞA, KAZDAĞI HATALARINI ASLA AFFETMİYOR’

Çanakakle'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde 14 Ocak’ta etkili olan kuvvetli yağış Kaz dağlarındaki karları erintince derelerin taşmasına sebep oldu. Yaşanan taşkın sonucu, 30 kadar koyun ve barınakta yaşayan 15 kadar sokak hayvanı canından oldu. Birçok işyeri, ev ve kamu kurumu binası da sular altında kaldı. 

“Sel göz göre göre geldi. Bu son olsun” diyerek açıklama yayınlayan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, “Dereleri beton duvara almak çözüm değil, ağaç kesmek doğru değil demiştik. Çabalarımız sonuçsuz kaldı ve onlarca çınar ağacı kesildi. Bütün bunları dikkate almadan yapılan betonlama faaliyetleri ile dereler asla ıslah edilmedi. Dere tabanlarını betonlayıp, iki yakasını da taş duvarlarla çevrelemekle yapılan ıslah projelerinin yanlışlığı daha ilk yoğun yağışta geri döndü ve doğa, Kazdağı hatalarını asla affetmiyor” şeklinde açıklama yaptı.

Yaşanan selde esnafın zarar gördüğü ve bu zararın karşılanması gerektiğini söyleyen Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, “Halk ve esnafımız önemli ölçüde zarar gördü. Bu zararlar acilen tespit edilmeli ve derhal ödenmelidir. Onarım çalışmaları, vakit geçirilmeden başlatılmalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Serapool davasına çağrı

SONRAKİ HABER

Sur'da istismara uğrayan çocuk: Bize bunu neden yaptılar ki?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...