16 Ocak 2017 13:11

HDP referandumda 'Hayır'ı örgütleyecek

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Anayasa değişikliği teklifinin ikinci turda da kabul edilmesi durumunda referandumda 'Hayır'ı örgütleyeceklerini söyledi.

Paylaş

Anayasa görüşmelerinin ilk turunun TBMM’de kabul edilmesinin ardından HDP Merkez Yürütme Kurulu toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. Toplantı arasında açıklama yapan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen referanduma ilişkin her türlü hazırlığı yapacaklarını, Türkiye’nin hayrına güçlü bir “Hayır” için mücadele edeceklerini söyledi. Bilgen Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

‘DÜNYADAKİ TUTUKLU GAZETECİLERİN YARISI ÜLKEMİZDE’

Basın özgürlüğünün kendileri için önemli ve değerli bir alan olduğunu belirten Bilgen, “Gazetecilerin durumu ve gazetecilerin uzun süre gözaltında tutulması utanç verici. 24 gündür gözaltında olan gazeteciler var. Türkiye’de 143 tutuklu gazeteci tutuklu ve bu dünya da tutuklu bulunan gazetecilerin yarısı kadar” dedi.

‘KAPKAÇ ANAYASASI’

MYK’da özel olarak anayasa görüşmelerini ve mevcut tabloyu ele aldıklarının altını çizen Bilgen, ‘Hem oylama biçimini hem de toplumdan saklanmış, kapkaç anayasası gibi bir prosedürü kabul edilemez buluyoruz” dedi. Bilgen anayasa ısrarına dikkat çekerek şunları söyledi: 

“Bu tutum anayasa meşruiyetine darbe vuran tutumlarından biridir. Milletvekillerimizin oy kullanamıyoruz uyarısını dikkate almadılar. Yetmedi, CHP milletvekillerini hedef gösterdiler. Bizim bir milletvekilimizi kullandıkları kavram nedeniyle tam bir linçe maruz kaldı. Vekillerimizin rehin tutuluyor olmasına dikkat çekmek ve Garo Paylan’a yönelik tutumu protesto etmek için oylamalara katılmadık. Toplumun sürece katılımı başlı başına bir vahamettir. Eğer ikinci tur oylamada aynı sayılar bulunursa OHAL koşullarında bir anayasa kabul edilecek ve bu gayri meşru olacaktır.”

'DARBE OLSAYDI DA AYNI DÜZENLEME GÜNDEME GELECEKTİ'

Onlarca maddenin tek bir madde ile değiştirildiğine ve bu durumla dokunulmazlık oylamasında da karşılaşıldığına işaret eden Bilgen, bunun anayasa ve yasa yapma tekniğine aykırı olduğunu ifade etti. Düzenlemenin bir kişinin geleceğine ve sahip olacağı yetkilere dair bir girişim gibi görünmesine rağmen parlamentonun da daha etkisiz hale getirildiğini dile getiren Bilgen, “15 Temmuz’da meclisin bahçesine bomba atmakla, parlamentoyu fiilen zayıflatacak, dekora dönüştürecek bu tablo, parlamentonun tasfiyesidir. 15 Temmuz’da darbe başarılı olmuş olsaydı, siyasi kontrolü ele alacak olanlar bir anayasa talebinde bulunurlardı. Bunlar başarılı olsaydı nasıl bir anayasa yapmamızı isterlerdi? Bu sorunun cevabı birinci tur oylaması tamamlanan pakettir. Bundan daha fazlasını Kenan Evren dahi hayal etmemişti. Parlamentoyu bu kadar işlevsiz hale getirmemişti” diye konuştu. 

‘İLK DÖRT MADDE TARTIŞMASI HEDEF SAPTIRMAYA YÖNELİKTİR’

OHAL koşullarının hükümet sisteminin tartışılmasına uygun olmadığını belirten Bilgen, “Buna rağmen tartışmaları ilk 4 maddeye odaklamak hedef saptırmaktır. Önce önümüzdeki enkazı, cenazeyi görmek zorundayız. Sanki ilk 4 maddeye dokunulmazsa normal bir durum varmış gibi yaklaşmak hedef saptırmaktır” dedi.

HDP ‘HAYIR’ DİYECEK

Süreci, kamplaşma ve toplumu terbiye etme girişimi olarak nitelendiren Bilgen, sürece ilişkin toplumun değişik grupları ile tematik toplantılar planladıklarını ve kampanyayı burada belirleyeceklerini söyledi.

Bilgen, AKP ve MHP milletvekillerine çağrıda bulunarak bu duruma bir dur demelerini istedi. Milletvekillerinin oylarını göstererek oy kullanmalarını zorlayan yaklaşımın terk edilmesini isteyen Bilgen, vekillerin korkularının bedelini topluma ödetmemelerini istedi. Bilgen, referanduma ilişkin her türlü hazırlığı yapacaklarını, Türkiye’nin hayrına güçlü bir “Hayır” için mücadele edeceklerini söyledi.

Bugünden sonra yapılacak olan her tutuklama ve gözaltının “Hayır”ı zayıflatmak ve referandumu topluma kabul ettirmeye yönelik olduğunu belirten Bilgen, milletvekillerinin de bu yüzden rehin olarak tutulduğunu vurguladı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da bombalı saldırı: 4 polis yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Serapool davasına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...