16 Ocak 2017 11:47

Garo Paylan AYM'ye başvurdu

HDP Milletvekili Garo Paylan, kullandığı ‘soykırım’ sözcüğünden dolayı kendisine verilen 3 oturumdan men cezasının iptali için AYM’ye başvurdu.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Meclis Genel Kurulu'nda tartışılan Anayasa taslağına ilişkin yaptığı konuşmada “soykırım” sözcüğü kullandığı için kendisine verilen 3 oturuma katılmama cezasını Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. 

Paylan, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şunları belirtti:

"13 Ocak’ta Anayasa değişiklik teklifinin 11. maddesi üzerine yaptığım konuşmada kullandığım 'soykırım' ifadesi üzerine konuşmam engellenmiştir. Daha önce kürsüden bu ifadeyi defalarca kullanmış olmama rağmen, Genel Kurul’da bulunan milletvekilleri sataşmaya başlamış, Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın’ın açıkça ortaya koyduğu taraflı tutum ile söz hakkım gasp edilmiştir.

Sataşmalar nedeniyle kullanamadığım süreyi doldurmak için 5 dakikalık ek süre talep ettiğimde ise 'Kusura bakmayın, yok öyle bir yağma' sözleriyle Meclis Başkanlığına asla yakışmayacak bir üslupla konuşmam engellenmiş ve oturuma ara verilmiştir.

Bu, hem vahim bir Anayasa ihlali hem de Meclis’in işleyişinin olmazsa olmazı kürsü dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmasıdır.

TBMM tutanağından da anlaşılacağı üzere Meclis Başkan Vekili diğer yasama üyelerinin teklifiyle, TBMM’de hem farklı bağlamlarda hem de 1915’i anlatmak için onlarca defa kullanılmış olan ‘soykırım’ ifadesinin tutanaktan çıkarılmasını karar altına almıştır.


Kürsüden 'Halkımın başına gelen felakete ben Soykırım diyorum' dediğim için TBMM İçtüzüğünün 161’inci maddesine dayanarak hakkımda üç birleşim yasama faaliyetinden uzaklaştırma cezası verilmiştir."

Paylan, cezanın iptali için AYM'ye başvurdu ve Meclis Başkanlığına dilekçe yazdı.

İHD’DEN PAYLAN’A DESTEK 

Öte yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Meclis'te yaptığı konuşma sırasında "soykırım" sözcüğünü kullandığı için AK Parti, MHP ve CHP’li vekillerin ortak tepkisine maruz kalan ve 3 oturum ceza verilen HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ile dayanışma amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP İstanbul İl yöneticisi Remzi Çelik ve İHD Eş Başkanı Eren Keskin katıldı.

CHP SIRALARINDAN KALKAN ELLER...

Basın metnini okuyan Keskin, Anayasa teklifi görüşmelerinin AK Parti tarafından “Türk’ün Anayasası” şeklinde sunulduğunu ifade ederek, “Yalnızca bu bile Anayasanın ırk ve din temelli bir anlayışla hazırladığını ortaya koyuyor. Garo Paylan bunu anlatmaya çalıştı” dedi. TBMM’de HDP dışındaki diğer partilerin işbirliği ile Paylan’a ceza verildiğini hatırlatan Keskin, “Bu söz üzerine Meclis’te bir cinnet hali yaşandı. Paylan’ın konuşması devam edilemeyecek bir hale getirildi. CHP sıralarından kalkan eller de Kemalizm ile AKP’nin milliyetçi yalanların nasıl kolayca bulaşabileceğinin en açık göstergesidir” diye konuştu.

‘DÜRÜST DEĞİLSİNİZ’

İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu olarak Paylan’a saldıran ve ceza verilmesini onaylayan 3 partinin vekillerine de seslenen Keskin, devamında şunları söyledi: “Dürüst değilsiniz. Türkiye’de soykırım 2005 yılından bu yana 24 Nisan’larda anılıyor. İlk kez derneğimiz bu toplantı salonunda 24 Nisan’da Ermeni Soykırımı’nı anmış ve tanınması çağrısını yapmıştı. 2010 yılından beri de Soykırım açık alanda yapılıyor. Garo Paylan, bu memleketin yakın tarihine böyle geçecek, sizler ise hakikatin ve adaletin saldırganları olarak geçeceksiniz. Demokrasiden, adaletten, insan haklarından yana olanlar paha biçilmez bir değerdir. Biz insan hakları savunucuları olarak Garo Paylan’ın sonuna kadar yanındayız.”

'DİĞER HALKLARI NEREYE KOYACAKLAR?'

Türkiye’deki en büyük sıkıntının ırkçılık ve tekçilik olduğunu dile getiren HDP İstanbul İl yöneticisi Remzi Çelik ise, şunları söyledi: “İlk baktığımızda Dersim, Koçgiri, Zilan, Suruç ve Ankara katliamı bu tür katliamların hep tekçilik zihniyeti. Bunlardan sonuç alınamayacağını biliyoruz. Türkiye’de en büyük sıkıntı tek dil, tek devlet, tek bayrak anlayışıdır. Bu uygulamalar faşist ırkçı uygulamalardır. İki parti bir araya gelerek kendi anayasasını sunuyor. Bizim vekillerimiz kendi düşüncelerini söyleyince saldırıya uğruyor, bunun en büyük nedeni arkadaşımızın Ermeni olmasıdır. Arkadaşımız mecliste konuşmayacak da nerede konuşacak? Önümüzdeki günlerde Hrant Dink anması var. Bu tesadüfi midir? Bizi ırkçılıkla mı yönetecekler. Diğer halkları nereye koyacaklar.” 

Toplantı okunan basın metni ardından son buldu. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Turan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

CHP, Tunceli il yönetimine kayyım atadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...