16 Ocak 2017 09:25

Sur'da ortaya çıkan görüntüler Meclis gündeminde

Sur'da ‘sokağa çıkma yasakları’ sırasında sivil ve çocukların tahliyesi sırasında ortaya çıkan yeni görüntüler Meclis gündemine taşındı.

Paylaş

Sur’da “sokağa çıkma yasağı”nın ilan edildiği Aralık 2015 yılından 3 Mart 2016’ya kadar mahsur kalan 8 sivilin mahalleden tahliye edilmesine ilişkin tartışma yaratan çocukların görüntüleri Meclis gündemine taşındı. HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, görüntülerine dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplanması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazı soru önergesi verdi.

Önergesinin gerekçesinde Uca, operasyonu yapan komutanın darbe girişiminden tutuklanan 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti olduğunu hatırlattı. Uca, "2 Aralık 2015 tarihi itibariyle uygulanan ‘sokağa çıkma yasağı’ süresince binlerce yurttaşın yerinden edildiği, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde çatışmalar nedeniyle mahsur kalan yurttaşlara uygulanan işkenceye ait bu görüntüler kamuoyunu bir kez daha dehşete düşürmüştür" ifadesini kullandı.

Uca, konuya dair Bakan Soylu'ya şu soruları yöneltti: 

* Surda yaşanan çatışmalarda mahsur kalan çoğunluğunun çocuk ve kadınların oluşturduğu kişilerin tahliye edilmesi sırasında kaydedilen görüntülerin yayınlanması bilginiz dâhilinde midir?

* Söz konusu görüntüler hangi tarihe aittir?

* Söz konusu görüntülerde tacize ve hakarete maruz kalan bu şahıslar kimlerdir? Benzer muameleye maruz kalan yurttaş sayısı kaçtır? Bunların kaçı kadın, çocuk veya erkektir?

* Sur’un yasaklı mahallelerinden tahliye edilen bu kişiler çıkarıldıktan sonra nereye götürülmüşlerdir? Bu kişiler şimdi nerededir?

* Görüntülerde yer alan çocuklar çıkarıldıktan sonra herhangi bir psikolojik destek görmüşler midir? Bu çocuklar şuan nerededir?

* Söz konusu görüntüleri servis eden “CcC doğan” isimli Youtube hesabı kim tarafından yönetilmektedir? Bu kişinin tespit edilmesi için herhangi bir soruşturma başlattınız mı? 

* Yerleştiği evden tahliye olan kişilere yönelik cinsiyetçi, ırkçı ve nefret söylemleri ile hakaret ve küfürler savuran kişiler kimlerdir? Söz konusu kişilerin asker ve/veya polis olduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bakanlığınızın bu kişiler hakkında başlattığı herhangi bir soruşturma var mıdır? 

* Devletin kolluk kuvvetleri olduğu iddia edilen kişiler bu görüntüleri kaydetmek için hangi kişi ya da kurumdan emir almıştır? 

* Sur’a ilişkin bu tür görüntülerin sistematik olarak paylaşılmasının sebebi nedir? (DİHABER)
{{304203}}

ÖNCEKİ HABER

Sur'da halka yapılan kötü muameleye dair soru önergesi

SONRAKİ HABER

Nusaybin Belediye eş başkanlarına avukat yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...