16 Ocak 2017 09:16

Cihatçılar Astana’ya katılacak

Kazakistan’ın Astana kentinde yapılması planlanan Suriye görüşmelerine cihatçı örgütlerin katılacağı açıklandı. 

Paylaş

Rusya’nın öncülüğünde Kazakistan’ın Astana kentinde yapılması planlanan Suriye görüşmeleri için cihatçı örgütlerin ikna edildiği açıklandı. 
Reuters haber ajansı, Türkiye’nin de girişimiyle, çeşitli cihatçı gruplardan yeniden oluşturulan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) da aralarında olduğu silahlı grupların büyük kısmının, Ankara’da yaptıkları toplantı sonucunda Kazakistan’daki görüşmelere katılma kararı aldığını duyurdu.
Habere göre grupların, görüşmelerdeki en önemli önceliğini, şu anda büyük oranda ihlal edilen ateşkesin tam olarak uygulanmasını sağlamak oluşturuyor.

CİHATÇILARIN GÜNDEMİ ATEŞKES

Rusya ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Suriye ordusu ile cihatçı muhalifler arasında yapılan ateşkes, 2016 yılının son günlerinde yürürlüğe girmişti. Ateşkes, IŞİD ve adını Şam Fetih Cephesi olarak değiştiren el Nusra’yı kapsamıyordu. 
Ajansa konuşan bir ÖSO yetkilisi, “Gruplar (Astana’ya) gidecek ve masaya yatıracakları ilk konu da ateşkes ve rejimin ihlalleri olacak” dedi.
El Nusra bağlantılı Fastakim grubunun sözcüsü Zekeriya Malahifji de, “Grupların çoğunluğu katılma kararı aldı. Tartışmalar ateşkes, insani yardım ve esirlerin serbest bırakılması üzerine olacak” dedi. 

SADECE CİHATÇILAR ÇAĞRILDI

Astana görüşmelerinin 23 Ocak’ta yapılmasının planlandığı duyurulmuş ancak Rusya, tarihin henüz netlik kazanmadığını açıklamıştı. Astana görüşmelerine cihatçı örgütler dışındaki siyasi kesimlerin çağrılmaması ise eleştiriliyor. Özellikle Suriye’nin kuzeyinde kanton yönetimleri bulunan Kürtlerin siyasi ve askeri temsilcileri PYD ve YPG’nin BM öncülüğündeki Cenevre görüşmelerinde olduğu gibi Astana’ya da davet edilmemiş olması tartışma yaratıyor. 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise geçtiğimiz günlerde ABD’yi Astana’ya davet edeceklerini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Yusuf Karataş yazdı: Kürtsüz Astana, yeni 'Cenevre' olur!

ÖNCEKİ HABER

Alında bot izi çıkartan polis dayağına Yargıtay ayarı 

SONRAKİ HABER

Sur'da halka yapılan kötü muameleye dair soru önergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...