16 Ocak 2017 08:38

Nursel Aydoğan’a 103 yıl hapis istemi

Tutuklu HDP Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında hazırlanan ve “yetkisizlik” ile Diyarbakır’a gönderilen iddianamede 103 yıla kadar hapsi isteniyor

Paylaş

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım’da Diyarbakır’da gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’ta tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında iddianame hazırladı. Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, “örgüte üye olmak”, 14 defa “örgüt propagandası yapmak”, 2 defa “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet”, 2 defa “Suç ve Suçluyu Övme”, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek” ve “Halkı Kanunlara Uymamaya Tahrik Etmek” ile suçlanan Aydoğan’ın 103 yıla kadar hapsi isteniyor. Dava, Aydoğan’ın işlediği iddia edilen suçların son işlendiği yerin Diyarbakır olması gerekçe gösterilerek, “yetkisizlik” kararı verilerek Diyarbakır’a gönderildi. Silivri Cezaevi’nde tutulan Aydoğan, hakkında açılan başka bir davadan geçen günlerde 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası almıştı. 

AVUKATI OLMADAN İFADE VERMİŞ

Aydoğan’ın, gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’taki savcılık ve hâkimlik sorgusunda avukatı olmadan ifade verdiği ortaya çıktı. İddianamede Aydoğan, 2007 ve 2016 yılları arasında siyasi parti faaliyetleri kapsamında Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Elazığ ve Şırnak illerinde katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde (DÖKH) yaptığı ileri sürülen çalışmalar nedeni ile suçlanıyor. İddianamenin geniş bir bölümünde KCK Sözleşmesi ve PKK tarihine yer verildi.

MİLLETVEKİLLERİNİ DİNLEMİŞLER

İddianamede, PKK ve KCK’nin “Türkiye Meclisi olarak kabul edildiği” ileri sürülen DTK hakkında, 2010 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı hatırlatıldı. İddianamede, soruşturma kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Konukevi’ndeki DTK binasında yürütülen faaliyetlere ilişkin mahkeme kararı ile polisin teknik ve fiziki takip yaptığı belirtildi. Yapılan dinlemelerde, bazı milletvekillerinin DTK içinde yer aldığının tespit edildiği ifade edilen iddianamede, yasama dokunulmazlıkları olmasına rağmen milletvekillerinin, 14 Temmuz 2011’de kapanan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır il binasında düzenlenen DTK Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmaların polis tarafından dinlendiği ortaya çıktı. Dinlenen milletvekilleri arasında dönemin BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dönemin DTK eşbaşkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, Altan Tan, Halil Aksoy, Hüsamettin Zenderlioğlu, Nursel Aydoğan ve Sebahat Tuncel yer alırken, yapılan teknik dinleme ile kayıt altına alınan konuşmaları iddianameye yansıdı. 

PASAPORTUYLA YURTDIŞINA ÇIKMASI ‘KCK ÜYELİĞİ’ İÇİN DELİL GÖSTERİLDİ

İddianamede, dinlenen toplantıda konuşması kayıt altına alınan milletvekilleri hakkında fezleke hazırlanıp hazırlanmadığı, soruşturma için meclisten izin alınıp alınmadığı, soruşturma yasal dayanağı konusuna değinilmedi. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığı olmasına rağmen yasaya aykırı şekilde DTK toplantılarında elde edilen ortam dinleme kayıtlarının “delil” olarak kullanıldığı iddianamede, Aydoğan’ın 2011-2013 yılları arasında dinlenen DTK toplantılarda yaptığı konuşmalar ve kendisinin olmadığı toplantılarda bahsinin geçmesi, “Örgüt üyeliği” için delil olarak gösterildi. İddianamede, Aydoğan’ın DTK toplantılarında alınan eylem kararlar ve PKK’nin internet üzerinden yaptığı çağrılar üzerine 2012-2016 tarihleri arasında 7 bölge ilinde 16 ayrı basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze törenine katıldığı ileri sürüldü. Milletvekili Aydoğan’ın pasaportuyla İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes hava limanlarında yurtdışına giriş ve çıkış yapmasının “KCK adlı yasadışı oluşum içinde yer aldığı dair olay” iddia edildi. 

8 MART’A KATILMASI SUÇLAMA KONUSU YAPILDI

Aydoğan’ın, 2007-2010 yılları arasında KCK Türkiye Meclisi (TM) içinde faaliyet yürüttüğü, aldığı talimatlar doğrultusunda hareket ettiği savunuldu. İddianamede, Aydoğan’ın HDP milletvekili olduğundan sadece bir kere bahsedilmesi dikkat çekti. Aydoğan’ın o dönem faal olan şimdi ise feshedilerek kapatılan DÖKH’te yaptığı kadın çalışmaları ve buna ilişkin aldığı raporlar suç unsuru sayıldığı iddianamede, Aydoğan’ın, Adana’da düzenlenecek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine katılması yasadışı faaliyet olarak gösterildi. Aydoğan’ın DTK toplantılarına katılarak PKK ve KCK ile “organik bağının” kurduğu savunulan iddianamede, “eylemlerinde süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk bulunması, bazen de bu olmadan örgüt ile girdiği organik bağ çerçevesinde, yine geri cephe ve kent çalışmalarına yönelik yoğunluk, süreklilik ve çeşitlilik gösteren kent faaliyetlerinde bulunması hususları birlikte değerlendirildiğinde Aydoğan’ın örgüt üyeliği suçunu işlediği” iddia edildi.

Yetkisizlik ile Diyarbakır’a gönderilen dava dosyasının önümüzdeki günlerde yetkili Diyarbakır ağır ceza mahkemesi tarafından değerlendirilerek, duruşma günü verilmesi bekleniliyor. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Hrant'ın Arkadaşları: 10 yıldır Hrant yok, adalet yok

SONRAKİ HABER

Kırgızıstan’da bir günlük ulusal yas ilan edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...