16 Ocak 2017 06:25

Çerkezoğlu: Başkanlık sistemine karşı Hayırı örgütleyeceğiz

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Anayasa değişikliği teklifinin referandum sürecine getirilmesi halinde "Hayır"ı örgütleyeceklerini söyledi.

Paylaş

Sakıp YAŞAR
Ruken DEMİR

AKP ve MHP'nin uzlaştığı Partili Cumhurbaşkanlığı’nı da içeren Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde ilk tur tamamlandı. Anayasa değişikliği teklifi ve görüşmeleri değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, referandum sürecinde emekçilerin "Hayır" oyu vermelerine yönelik çalışma yürüteceklerini belirtti. 

7 Haziran'dan bu yana seçim sonuçlarını yok sayan ve Anayasa itibari ile düğmeye basan AKP hükümetinin, Türkiye’yi baskı, şiddet, katlım, savaş ve ölüm ülkesi haline getirdiğini söyleyen Çerkezoğlu, iktidarın toplumu bölen, kutuplaştıran ve gerilimi artıran bir siyaset tarzı izlediğini kaydetti. 

‘ANAYASA TOPLUMUN EN GENİŞ UZLAŞMASIDIR'

Halkın gerçek gündeminin huzur, barış, kardeşlik, ekonomik kriz, işsizlik ve açlık olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, değişikliğin OHAL koşullarında gerçekleştirilmesine dikkat çekti. OHAL koşullarında Anayasa'nın değiştirilemeyeceğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Çünkü Anayasa dediğimiz şey toplumun en geniş uzlaşmasıdır” diye konuştu. 

‘AÇIKÇA BASKI REJİMİ İNŞA EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Asıl dayatılanın açıkça bir rejim değişikliği olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "Amaç bir kişinin ağzından çıkan sözün kanun sayılacağı bir Türkiye yaratmaktır. Türkiye bütünüyle demokratik mekanizmaların ortadan kaldırıldığı ve demokrasi kırıntılarının ortadan kaldırdığı baskıcı otoriter rejime ve tek adam rejimine mahkûm edilmek istenmektedir. Başkanlık isteminin ötesinde çok daha farklı bir durum var. Açıkça bir baskı rejimi inşa edilmeye çalışılıyor. Zaten filen var olan süreç yasallaştırılmaya ve kalıcılaştırılmaya çalışılıyor. Yani sürekli bir kişiye daha fazla yetki verilmesi için bir takım seçim süreci yaşıyoruz.” 

‘HAYIR’I ÖRGÜTLEYECEĞİZ’

“82 Anayasası Türkiye’de referandum sonucu açısından bakarsanız yüzde 92 evet denmiş bir Anayasa'dır" diyen Çerkezoğlu, hiçbir biçimde toplumsal meşrutiyeti ve uzlaşmaya dayanmadığı için toplumda kabul görmediğini söyledi. Türkiye'de 60 kez Anayasa değişikliği yapılarak değiştirilmeye çalışıldığını ancak işlenmediğini söyleyen Çerkezoğlu, eğer teklif bu haliyle Meclis'ten geçirilip referandum sürecinde onaylanırsa emekçilerin, kamu çalışanlarının, kadınların, gençlerin ve ülkenin bütün gerçek sahiplerinin çok şey kaybedeceğini vurguladı. 

Başkanlık sistemine karşı 'Hayır'ı örgütleyeceklerinin altını çizen Çerkezoğlu, "Bir kere işçiler açısından her şeyin tek bir kişinin iki dudağı arasında olduğu yönetim biçiminde tüm kazanımlar zaten ortadan kalkmıştır. Dolayısıyla bütün bir Türkiye toplumu çok fazla şey kaybedecek. O nedenle biz bu Anayasa sürecinde işçilerin hayrını örgütleyeceğiz" şeklinde konuştu. 

Tüm işçilere bu sürecin neleri kaybettirebileceğini anlatacaklarını aktaran Çerkezoğlu, şöyle devam etti: Hayır sürecinin örgütlenmesi açısından emek örgütünden siyasi partiye, Alevi derneklerinden diğer bütün muhalif kurumlara kadar herkesin kendi çalışmasını örgütlemesi önemli bir tutumdur. Bu noktada bir ortak sürecin yürütülmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Eğer Meclis'ten geçerse bu tasarı, referandum sürecinde Türkiye'nin görmediği bir ortak düzlemde bu çalışma yürütülecek." (İstanbul/DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen kadınlar: Evde oturmak yok, mücadeleye devam

SONRAKİ HABER

Şiddeti görüntüleyen gazeteciler darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...