16 Ocak 2017 05:33

Mersinli çiftçiler: Aracılar ve firmalar fırsatçılık yapıyor

Mersin’de çiftçiler sebze fiyatlarındaki artışın kendilerine yansımadığını belirterek, aracılar ve büyük firmaların fırsatçılık yaptığını söyledi. 

Paylaş

Mersin’de 29 Aralık’ta etkili olan sağanak yağış nedeniyle meydana gelen sel felaketinden olumsuz etkilenen çiftçiler, zor günlerin üstesinden gelmeye çalışırken, tarım işçileri ise su ve balçık içinde mücadele veriyor. Suların çekilmesi için tahliye pompaları yetersiz gelirken, çiftçi hem verilen sözlerin tutulmamasından hem de sebze piyasasındaki fiyat farkından rahatsız. 

Mahsulü sular altında kalan çiftçilerden Atıf Cengiz, günlerdir sular altında olan arazilerde çalıştırılan tahliye pompalarının yetersizliğinden yakındı. 

'40 BİN DÖNÜM ARAZİ HALA SULAR ALTINDA'

Suyun tahliyesi için büyük pompaların gönderileceği sözü veren yetkililerin halen herhangi bir adım atmadığını kaydeden Cengiz, Devlet Su İşlerine (DSİ) her yıl binlerce lira kurutma ve su tahliye bedeli ödediklerini söyledi. Ancak gelinen aşamada sonuç alamadıklarını ifade eden Cengiz, halen 40 bin dönüm arazinin sular altında olduğunun altını çizdi. 

‘FIRSATÇILIK YAPILIYOR’

Yaşanan felaket ile birlikte sebze fiyatlarının yükseldiğini anımsatan Cengiz, Türkiye’nin tamamına yetecek kadar ürün ürettiklerini ancak tarladaki fiyatlarda bir değişim olmadığı halde aracılar ile büyük firmaların fırsatçılık yaptığını dile getirdi. Cengiz, “Ürünümüz sular altında kaldı ama istiyoruz ki değerinde alıcı bulsun ve halk da ucuza tüketsin. Ancak bu hale rağmen hem ucuz veriyoruz. Hem de fiyatların yükseldiğini duyuyoruz. Şaşırıyoruz” dedi. 

'FİYATLARDA ALDATMACA VAR'

Cengiz gibi yüksek fiyatların aldatmaca olduğunu ifade eden hal esnafı da, tarladan gelen ürünlerin büyük market ve büyükşehirlerde fahiş fiyatlarda satıldığını aktardı. Tarsus Hali'nde esnaflık yapan Mehmet Yazar, biberin kilosunu 1 TL ile 1,5 TL arasında sattıklarını ifade ederek, marketlerde ve büyükşehirlerdeki fiyatların abartılı olduğunu söyledi. Piyasanın durgun olduğunu kaydeden Yazar, fiyatların şişirme olduğunu vurgulayarak, 1TL 20 kuruşa sattıkları domatesin reyonlardaki fiyatlarına inanamadıklarını vurguladı.

MARKET ETİKETLERİ DUDAK UÇURTUYOR

Mersin'deki marketlerin sebze reyonlarında da göze çarpan fiyat farkları dudak uçurtuyor. Hal esnafı Yazar’ın 1 TL ile 1,5 TL arasında değiştiğini ifade ettiği fiyatlar, market etiketlerine alış fiyatı 2 TL 98 kuruş olarak yansırken, maliyeti ile 6 TL'ye ulaşan fiyat etiketinin satışının ise 8 TL 50 kuruşa yükselmesi dikkat çekiyor. (DİHABER) 
 

ÖNCEKİ HABER

Kerry'den Netanyahu'ya 'İsrail kararı' güvencesi 

SONRAKİ HABER

İhraç edilen kadınlar: Evde oturmak yok, mücadeleye devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa