16 Ocak 2017 00:58

Diyarbakırlılar: Başkanlık değil barış istiyoruz

Diyarbakırlılar, Mecliseki Anayasa tartışmalarına halkın dahil edilmediğini belirtti.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Mecliste AKP ile MHP tarafından hazırlanan Anayasa değişikliğinin maddeleri gergin bir ortamda oylanmaya devam ediliyor. Olası bir referanduma ilişkin açıklamalar da yapılmaya başlandı. Meclisteki süreç boyunca halkın dahil edilmediği değişiklik hakkında gazetemize konuşan Diyarbakırlı yurttaşlar “Anayasa değişiyor halkın fikri alınmıyor. Sadece AKP konuşuyor, yalnız ben konuşayım demekle olmaz. Bölge halkı buna ‘evet’ demez” şeklinde tepkilerini dile getirdi.

‘HER YERİMİZ SAVAŞ...’

65 yaşında olan Ahmet E.,  halkın ne yaşadığının ve ne istediğinin dikkate alınmadığını ifade etti. Ahmet E., “Kendi iktidarlarını sağlamlaştırmak için başkanlığı istiyorlar. Bu durumda kimseyi de dinlemiyorlar. Bu gün yalnız ben konuşayım dersem, doğru olmaz. Ben bu yaşıma geldim hiç huzur görmedim. Her gün savaş, ölüm gördük, çocuklarımız görmesin diyoruz. Ancak daha başkanlık olmadan bile her yerimiz savaş oldu” dedi. Başkanlığın ülkedeki soranları çözmeyeceğini söyleyen Ahmet E., “Herkes özgür olmalı. Ancak HDP vekilleri tutuklandı, oy bile kullanamıyorlar, fikirlerini duyuramıyorlar. Tek bir kişiyle bu sorunlar çözülmez” diye konuştu.

‘BİZDEN EVET ÇIKMAZ’

60 yaşındaki ismini vermek istemeyen bir yurttaş, “Başkanlığın taraftarı değilim. Zaten Erdoğan başkan şimdi. Meclis var mı ki, kimse konuşabiliyor mu? Her şey daha da kötüye gidiyor,  sadece tek bir tarafın konuştuğu bir yerde çözüm olmaz. Herkes konuşmalı, herkes anlatmalı. Kim haklı kim haksız buna halk karar verir” şeklinde konuştu.

Cabbar Akıncı adındaki bir yurttaş, yaşananlara tepkili olduğunu ifade ederek, “İnsanlar aç, yoksul, işsiz önce buna çare bulsunlar. Mecliste yasa görüşülüyor, biz ne olduğunu bilmiyoruz. Mecliste kavgadan başka bir şey yok. Eleştiriyorlar ama AKP dinlemiyor. ‘Ben ne dersem o’ diyor. Bu doğru değil, herkesi dinlemesi gerekiyor. Bölge halkı buna ‘evet’ demez. Bir sürü insanı işinden ekmeğinden ettiler. Sadece biz değil batıda yaşayanlarda aynı durumda. Bölge illerinde siyaset yapılamıyor, kendi fikrimizi söyleyemiyoruz. Kendim geçtim çocuklarım için endişeleniyorum. Memleketi bu hale getirdiler, bizden oy çıkmaz” dedi.

‘FAKİR YİNE FAKİR...’

Behzat Y. ise “Biz başkanlık değil huzur, barış istiyoruz. Anayasa değişiyor kimi dinliyorlar? Ne olacak? İnsanlar açlıktan, savaştan kırıldı. ‘İnsanlar ölmesin demiyorlar’, başkanlık gelsin diyorlar. Tek dertleri buysa halk buna razı olmaz” dedi.
İsmini vermek istemeyen bir yurttaş da, “İnsanın diyeceği çok şey var ama konuşsan gelip seni alırlar. Başkanlık gelse ne olacak? Fakir yine fakirdir. Anayasa sanki bize değişiyor, memlekette kimin huzuru var? Huzur istiyoruz, barış diyoruz. Kimse ölmesin, başkanlık da gelmesin” diye kaydetti.

ÖNCEKİ HABER

Muhalefet ‘hayır’ için sokak sokak gezecek

SONRAKİ HABER

Sur’da çocuğa yapılan istismardır, soruşturma başlatılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...