29 Mart 2011 16:11

Kampana direnişinde kadınlar en önde

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kampana Deri’de iki kadın işçi, “İş yerinde kadın işçiler fazla” gerekçesiyle işten atıldı. Deri-İş Sendikası'na üye oldukları için işten atıldıklarını söyleyen işçiler, fabrika önünde 8 gündür direnişte. İşçiler taşeronlaştı

Kampana direnişinde kadınlar en önde
Paylaş

İLK SALDIRI KADIN İŞÇİLERE

Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, kadınlara evde, işte, sokakta yapılan negatif ayrımcılığın bir örneğini yaşadıklarını söyledi. Kampana Deri’de sendikalaşma nedeniyle yaşanan ilk saldırının kadın işçilere yönelik olduğuna dikkat çeken Tay, patronu, atılan işçileri geri almaya ve kölece çalışma koşullarını değiştirmeye çağırdı. Sendika olarak direnişi sonuna kadar sürdüreceklerini bildiren Tay, halen süren grev ve direnişleri sıralayarak, “Tüm işçiler birleşe birleşe, mücadeleleri güçlendirerek kazanacaktır” dedi.

BİRLİK OLMAYI ÖĞRENDİM

İşten atılan İşçilerden Gaye Eraslan, 7 aydır Kampana Deri’de olduğunu ve hayatında ilk kez işçilik yaptığını söyledi. Eraslan daha önce siyasetten ve sendikadan anlamadığını, her şeyi bu 7 ay içinde öğrendiğini anlattı. Aldıkları ücretin hayatlarını sürdürmeye yetmediğini dile getiren Eraslan “2 çocuk annesiyim. Çocuklarımın geleceği ve güvenli bir iş için taşeronlaşmanın olmadığı çalışma ortamının olmasını istiyorum” diye konuştu. Sendikaya üye olarak birlik olmayı öğrendiğini ve bundan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Eraslan, tüm kadın işçileri bu mücadelenin kazanılması için mücadeleye destek vermeye çağırdı.

HAKLARIMIZI KAZANANA KADAR

Direnişteki diğer kadın işçi ise Dilek Göl. Göl, “Kampana patronu işveren sendikasına üye ama biz işçiler üye olunca hemen işten atılıyoruz” diye konuştu. Kadın işçilerin daha fazla sömürüldüğünü ifade eden Göl, yaşanan sorunlarda ise önce kadın işçilerin işten atıldığını belirtti.

Patronun sendikalaşmayı engellemek için taşeronlaştırma yoluna başvurduğunu kaydeden Dilek Göl, şöyle devam etti: “Kampana’da işçilerin sendikalaşma ve örgütlenme mücadelesinde kadınlar önemli rol oynuyor. Mücadeleyi hem içerde hem dışarıda sürdüreceğiz. Deri-İş Sendikasının öncülüğünde, diğer fabrikadaki işçi arkadaşlarımızın desteğiyle sendikal haklarımızı kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz.” (İstanbul/EVRENSEL)


DESTEK BÜYÜYECEK

Öğlen saatinde diğer iş yerlerinde çalışan deri işçileri ve sanayide çalışan diğer iş kollarından işçiler, Kampana Deri önünde toplandılar. Atılanların geri alınmasını isteyen işçiler, “Seçim süreciyle birlikte hükümet vaat vermeye başladı.

Ancak yaşananlar 2 sendikaya üye olabilirsiniz ve kadınların erkeklerle eşit olduğu söylemlerinin bir kez daha yalan olduğunu ortaya koydu” dendi.

Sendikalaşmanın önündeki en büyük engelin taşeronlaşma olduğuna dikkat çeken işçiler, bu durumun değişmesi için verilen mücadeleleri kendi iş yerlerine taşıyarak desteği büyüteceklerini bildirdiler. Kampana Deri’de halen çalışan işçiler de öğlen paydosunda direnişteki işçi arkadaşlarının yanına gelerek destek verdiler.

Ziyaret sırasında sık sık “Kampana’ya sendika girecek”, “Direne direne kazanacağız”, “İşten atılan işçiler geri alınsın”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşsizlikte önde ödenekte sonda

SONRAKİ HABER

‘AKP sel önünden kütük kaçırmaya çalışıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...