16 Ocak 2017 00:38

KuirFest’in özel bölümleri ve seçkileri

6. Pembe Hayat KuirFest festivalinin bu yılki özel seçki ve bölümlerini sizler için derledik.

Paylaş

Ankara’da başlayan 6. Pembe Hayat KuirFest takipçilerine dopdolu bir program sunuyor. KuirFest, programında, son zamanlarda LGBTİ karakterlere ve hikâyelerine ev sahipliği yapan en önemli bağımsız dijital mecralardan biri haline gelen internet dizilerini mercek altına alıyor. Programda özel bir ilgiyi hak eden ‘Kuir Diziler / Queer Series’ kapsamında bu ezber bozan yapımlardan ikisi KuirFest seyircisiyle buluşacak.

Ayrıca festival bu yıl Glasgow merkezli Glitch Kuir Film Festivali’nin 6. Pembe Hayat KuirFest için hazırladığı özel seçki ve Fransız yönetmen ve küratör Marie Losier, filmlerinden oluşan iki seçki de bu yıl festival takipçileriyle buluşacak.

Festivalin bu yıl özel seçki ve bölümlerini sizler için derledik.

KUİR DİZİLER

‘Kuir Diziler / Queer Series’ kapsamında yer alan filmlerlerden, Florence Gagnon ve Chloé Robichaud tarafından hayata geçirilen Féminin/Féminin (2014), çeşitli yaşlardan lezbiyen, biseksüel, heteroseksüel altı arkadaşın hayatına odaklanan bir komedi.  Her bölümde, Montreal’de yaşayan bu altı kadından birinin hikâyesini merkeze alan dizi, mizahi olduğu kadar dokunaklı ânlarıyla da kurmaca ve gerçeğin sınırlarında dolaşan bir yapım.

Geçtiğimiz yıl KuirFest’te büyük ilgi toplayan Brezilya yapımı Kıyı (Beira-Mar, 2015) filminin yönetmenleri Filipe Matzembacher ve Marcio Reolon imzalı The Nest (2016) ise ordudan kaçan genç bir askerin, Bruno’nun kendini keşfetme sürecini anlatıyor. Uzun yıllar görmediği erkek kardeşini bulmak üzere yola çıkan Bruno, gittiği şehirde kardeşine ulaşamasa da kendini yepyeni bir ailenin içinde bulur. Kardeşinin arkadaşlarından oluşan bu kuir komünite içinde Bruno, hem cinselliğini yeniden keşfedecek hem de kardeşine hiç olmadığı kadar yakın hissedecektir. Bir kendini bulma hikâyesi olan The Nest, geçtiğimiz yılın en dikkat çeken LGBTİ temalı internet dizilerinden biri oldu.

GLITCH FİLM FESTİVALİ SEÇKİSİ: BELLEĞİN AZMİ

Festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya sinemasından özel seçkileri ve çeşitli festivallerden programcıları Ankara’da ağırlıyor. Glasgow merkezli Glitch Kuir Film Festivali’nin 6. Pembe Hayat KuirFest için hazırladığı özel seçki, ırkçılık ve cinsiyetçilikle mücadeleyi masaya yatırıyor. Festival ekibinden Nosheen Khwaja ve Cloudberry Maclean’in seçkinin gösterimi sonrasında katılacakları bir panelle, ırkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı mücadelenin seçki üzerinden izleyicilerle tartışılmasına olanak yaratılacak. Belleğinizden tamamen silmeyi tercih edecek kadar acı verici anılarınız var mı? Ya acıyla bu kadar iç içe geçmiş aşk hatırlarınızı kaybetmeyi seçer misiniz? Seçkiye ismi veren Belleğin Azmi (Persistence of Memory, 2015), hafıza ve travmayı tartışan bir deneysel bilimkurgu olarak dikkat çekiyor. Seçkide yer alan filmlerden Aline (2016), Fransız sömürgeciliğine karşı mücadelesiyle tanınan,  “Senagal’in Jan Dark’ı” olarak kahramanlaşan Aline Sitoe Diatta’ya bir saygı duruşu. Film, siyah bir kadın olmak üzerine etkileyici bir hikâye anlatıyor. Genç yönetmen Sammaria Simanjuntak’ın filmi Yansıtma (Emit, 2016) ise aşk ve hafıza üzerine bir Endonezya yapımı.

Oyuncu ve şarkıcı Brandon Cordeiro’nun otobiyografik unsurlar taşıyan filmi Kurdeleler (Ribbons, 2015), med-cezirin kıyıya getirdiği bir kurdelenin, bir adamın sahilde yaşanmış çocukluk anılarını geri getirişini anlatıyor. Meksika yapımı Harabeler (Ruins, 2014), ıssız bir arazide eski binaların arasında gezinen kamerasıyla, fiziksel duvarların inşasıyla sosyal bariyerler arasında paralellik kuran şiirsel bir yapım. 2016 yapımı Rüyalar Gerçek Olsa (See My Dreams Come True) yine bu yılın programından tanıdık bir tema olan olan bellek üzerinden şekilleniyor. Film, rüyalarında atalarının büyülü ve oyunbaz çocuk ruhları tarafından ziyaret edilen genç bir yönetmenin yaratıcılığını onurlandırmayı öğrenme sürecini anlatıyor. Animasyonun ve belgeselin etkileyici bir karışımı olan Kanada yapımı İki Yılan (Two Snakes, 2015), antik öykülerden ilham alıyor. Bölüm kapsamında gösterilen tek uzun metraj olan Major! (2015) ise, 74 yaşındaki trans aktivist Miss Major Griffin-Gracy’nin hayatını ve mücadelesini konu alan etkileyici bir belgesel. Filmin Ankara’daki gösteriminin ardından yönetmen Annalise Opphelian ile Skype üzerinden soru-cevap etkinliği düzenlenecek.

FOCUS: MARIE LOSIER

Fransız yönetmen ve küratör Marie Losier, filmlerinden oluşan iki seçkiyle 6. Pembe Hayat KuirFest’in konuğu olacak! ‘Marie’nin İlham Perileri’ adını taşıyan ilk seçkide ünlü yönetmenin, öncü avangart yönetmenlerin coşku dolu portrelerini, belgeseli kendi avangart tarzıyla birleştirerek filme aldığı yapımlar yer alıyor: Ontolojik Kovboy (The Ontological Cowboy, 2005), Ontolojik-Histerik Tiyatro’nun kurucusu, oyun yazarı, yönetmen ve tiyatro insanı Richard Foreman’ın sıradışı portresini çiziyor. Arzu, ölüm ve mizahı gösteri kavramı üzerinden kendine has fantastik hissiyatıyla harmanlayan film, Losier’nin portre filmlerinin en dikkat çekenlerinden biri. Kanadalı yönetmen Guy Maddin’ın portresini, sinemanın siyah-beyaz dönemine göz kırpan mizahı ve “tuhaf”lığıyla ele alan El Emeği El Bebeği (Manuelle Labor, 2007), Losier’nin sürrealizmi farklı janrlarla birleştirdiği oyuncaklı ve heyecan verici bir kısası. Tony Conrad: RüyAsgarici (Tony Conrad: DreaMinimalist, 2008), avangart video sanatçısı Tony Conrad ile, dans, müzik ve gençlik üzerine, Amerikan performans sanatının öncü ve kuir isimlerinden Jack Smith’i de yad eden, şamatalı bir karşılaşma. Yıldızına Elektrik Ver (Electrocute Your Stars, 2004), “low-fi” estetik anlayışıyla bilinen video sanatçısı ve yönetmen George Kuchar’ın aşkları ve hayatı üzerinden saykodelik bir deneme.

Sayfa 18/22Alan Vega: Altı Üstü Bir Milyon Hayal (Alan Vega: Just a Million Dreams, 2014) ise, minimalist elektronik rock müziğin önde gelen ismi ve işleriyle çığır açan video sanatçısı Alan Vega’nın samimi bir portresi. Losier’nin video ve film çalışmalarından oluşan ‘Marie’nin Düşler Ülkesi’ adlı seçkide ise yönetmenin birçok formatı ve sinemasal anlatıyı bir araya getirdiği çalışmaları yer alıyor. Losier’nin Gece Kuşu (L'oiseau de la nuit, 2016), Hermafrodit (Hermaphrodite, 2013), Makyajımı Ye! (Eat My MakeUp!, 2005), Uçan Kazan (Flying Saucey!, 2006), Gondolu Tokatla! (Slap the Gondola!, 2010), Temas’a Yeniden Temas (The Touch-Retouched, 2002), Peaches ve Jesper (Kayık Alabora, Kim Ayık Ola) (Peaches and Jesper fell from a boat who remains afloat, 2013) ve Bim Bam Boom: Las Muchas Morenas (2014) gibi hayallerin sınırlarını esnettiği mizahi ve havai işleri KuirFest kapsamında mutlaka görülmeli! Marie Losier, “Focus: Marie Losier” bölümündeki ‘Marie’nin Düşler Ülkesi’ seçkisinin ardından yönetmen ile 17 Ocak’ta bir masterclass gerçekleştirecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tunus, devrimini çaldırmamak için sokakta

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ulaş Barış: Sorunlar var ama Kıbrıs çözümü yakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...