15 Ocak 2017 20:53

Anayasa görüşmelerinde ilk tura damga vuranlar

Anayasa değişiklik teklifinin ilk tur görüşmelerine kadına şiddete varan kavgalar, gizli oy ihlalleri, kürsü işgali ve Paylan'a sansür damga vurdu.

Paylaş

AKP ve MHP'nin uzlaşısıyla TBMM'ye gelen ve 'Başkanlık Sistemi'ni öngören Anayasa değişiklik teklifinin ilk tur görüşmelerine gizli oy ihlalleri, kadın milletvekiline şiddete varan kavgalar, arbedeler, boykotlar, erken seçim tartışması, HDP Milletvekili Garo Paylan'ın "Soykırım" dediği için birleşimden çıkarılma cezası alması damga vurdu.

GİZLİ OY İHLALLERİ

AKP'liler, gizli oylama kuralını ihlal etme konusunda hiçbir çekince göstermedi. Bazı milletvekillerinin oylarını göstere göstere vermesi "Saray'a bir mesaj" olarak yorumlanırken kabinlere müdahale de AKP cenahından olası 'Hayır'ları önleme hamlesi şeklinde değerlendirildi.

Gizli oylama ihlalleri konusunda en ileri giden isimlerden biri Sağlık Bakanı Recep Akdağ idi. Akdağ, kendisini ihlal sebebiyle eleştiren CHP'lilere 'Sana mı soracağım lan' diye çıkışarak, yeni Anayasa'nın ruhuna dair ipucu verdi.

Açık oy kullanan Bakan Akdağ: Sana mı soracağım lan!

HDP GENEL KURUL OYLAMASINI BOYKOT ETTİ

HDP, eş genel başkanları dahil 11 milletvekilinin tutuklu olduğunu hatırlatarak genel kurul görüşmelerini boykot etti. 'Ret' oyu sayısının değil 'Kabul' oyu sayısının belirleyici olduğu oylamalarda HDP'liler yer almadı.

YA REFERANDUM YA SANDIK

Kendi grubundan gelecek 'Hayır'ları önleme çabalarına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. Bahçeli, Çarşamba günü yaptığı açıklamada "Teklif geçmezse Meclis yenilenmeli" diyerek "Ya referandum ya sandık" mesajı verdi. Bahçeli'nin bu çıkışının 2.turdaki olası MHP firelerini de engelleyeceği konuşuluyor.

KADINA ŞİDDET

TBMM TV'nin taraflı yayınını protesto eden ve gizli oylama ihllallerini cep telefonu kameralarından yaptıkları çekimlerle önlemeye çabalayan CHP'li vekiller sık sık AKP'lilerin hedefi oldu. CHP Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Memur Sen eski Genel Başkanı,  AKP'li Meclis İdare Amiri Ahmet Gündoğdu ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından darbedildi.

CHP'li Fatma Kaplan Hürriyet, Mecliste darbedildi

KÜRSÜ İŞGALİ

CHP'liler Anayasa değişikliği teklifinin sabaha karşı 03.00 sıralarında devam eden 5. maddesinin görüşülmesi öncesi, halkın bu kadar geç bir saatte, böylesi tarihi bir oylamayı takip etmesinin mümkün olmadığını belirterek görüşmelerin sonraki gün devam etmesini istedi. Bu talebin kabul edilmemesi sonrası ise kürsü işgali yapıldı.

ESRARENGİZ 'ISIRIK'

Kürsü işgali sonrası yeniden arbede yaşanırken Meclis kürsüsü zarar gördü, saksılar dahi havada uçuştu. Kavga sırasında AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta bacağından ısırıldığını iddia etti. AKP'liler  Balta'nın bacağının ısırıldığı iddiası üzerinden önce CHP'li Eren Erdem'i hedef gösterdi. Balta, "Eren Erdem değildi" demesine rağmen bacağını ısırdığını iddia eden esrarengiz kişinin adını da vermedi. AKP sıraları bu iddiaları sonrası "Köpekler giremez" şeklinde dövizler açtı.

Tüm bunlara rağmen görüşmelerin devam edilmesi üzerine CHP'liler ilgili oylamayı boykot etti.

PAYLAN'A 'SOYKIRIM' SANSÜRÜ VE CEZASI

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın Cuma günkü Anayasa değişiklik teklifi konuşması sırasında “Çoğulculuğu soykırım ve katliamlarla kaybettik", sözü üzerine AKP'liler Paylan'a tepki gösterdi. Meclis Başkan Vekili Ahmet Aydın, Paylan'ın konuşmasını tamamlamasına izin vermedi. Konuşma süresi kesilen Paylan, 3 oturumdan çıkarılma cezası aldı.

TBMM'de Garo Paylan'ın konuşmasına 'soykırım' engeli

Başkanlık sistemini öngören Anayasa değişiklik teklifinin 1. tur oylaması 18 maddenin kabul edilmesiyle sona erdi. Görüşmeleri 2 günlük aranın ardından devam edilecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa görüşmelerinde süreç nasıl devam edecek?

SONRAKİ HABER

Nükleer atıklara ‘özel hayat’ perdesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...