15 Ocak 2017 19:18

Gebze'de ‘laiklik, demokrasi, cumhuriyet’ başlıklı panel

CHP Gebze İlçe Örgütü ve Gebze Haziran Hareketi, laiklik, demokrasi, cumhuriyet başlıklı panel düzenledi.

Paylaş

CHP PM Üyesi Canan Kaftancıoğlu ve ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş’ın katılımıyla Gebze Kent Meydanı Nikâh Salonu'nda gerçekleştirilen laiklik, demokrasi, cumhuriyet başlıklı bir panel düzenlendi. Panel, mecliste süren anayasa değişikliği görüşmelerine dair bilgilendirme ile başladı. Panelde söz alan Canan Kaftancıoğlu, olası bir referandumda neden ‘hayır’ denilmesi gerektiğini aktardı.

‘BU ANAYASA HALKIN DERDİNE DERMAN OLMAYACAK'

Kaftancıoğlu ‘Bu kampanyalar içerisinde herkes, ayrı ayrı kendi tabanına "hayır" demenin gerekçesini anlatmalıdır. Elbette ki yanyana gelinmelidir ancak siyasi partiler, sendikalar, emek ve meslek örgütleri kendi tabanına seslenmelidir. Çoğu alanda gerekçeler farklılaşıyor ama mücadele birleşmelidir. Gerçeğin gücü bizim inanmamızı ve bu yolda birleşmemizi sağlıyor.’ dedi. Anayasanın toplumsal uzlaşıya dayandırılmadığını da belirten Kaftancıoğlu, "AKP'nin dayattığı sistem hiçbir şekilde çoğulcu demokrasi değildir. Hukukun olmadığı sisteme zaten mecbur bırakılıyoruz. Ama değiştirmek istedikleri sistem halktan kaçırılarak yapılıyor." diyerek ihtiyaç olanın yeni bir anayasa olmadığını aktardı.

Ardından panelde sözü alan Alper Taş "Mevcut siyasi iktidar, halktan ve toplumun tüm kesimlerinden korkuyor’ dedi. Taş, ‘Kaybedecekleri çok şey olduğu için çok korkuyorlar. Bu yüzden televizyonlar kapatılıyor, bu yüzden gazeteciler tutuklu, bu yüzden mecliste 3. Parti olan HDP’nin milletvekillerini tutukluyorlar. Bu yüzden insanların sokağa çıkmasının önü kesiliyor.’ dedi.

‘SİSTEMİ DEĞİL REJİMİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Sistemin değil rejimin değiştirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Taş, "Gözümüzün içine baka baka kimin hakkına müdahale ettik diyorlar. Anayasa değişiklik paketi ve başkanlık adı altında siyasal İslamcı bir rejimi kalıcılaştırmak istiyorlar. Bir rejim değişikliği ile yüz yüzeyiz. 14 yıldır bunun çalışmasını yapanlar şimdi de güvenceye almak istiyorlar. Askeri vesayete karşı savaş açtığını söyleyen cemaat ve AKP birlikteliği 15 Temmuz'u yaşattılar. O darbe gerçekleşmedi ama sivil darbe süreci derinleşiyor. Olağanüstü hal bunun göstergesidir. OHAL, başkanlık rejimi önündeki tüm engelleri kaldırmak için bir araç olarak kullanılıyor." diyerek olağanüstü hal döneminin bir an önce kaldırılması gerektiğini belirtti.

Yasama yürütme ve yargının tek elde toplanmasının adının faşizm olduğuna dikkat çeken Alper Taş "21. Yüzyılda diktatör bir rejime doğru gidiyoruz. Huzur, güven, barış ve istikrara başkanlık tartışmaları ile bilinçli olarak saldırıyorlar. Bu ülke kandan bıktı. Cemaati tüm ülkelere sokan, besleyip büyütenler hesap vermiyor. Binler tutuklandı ama bir siyasiye sıçramadı. Nasıl oluyor, mümkün mü böyle bir şey? Biz demokratikleştirilmiş bir parlamenter sistem istiyoruz. Şimdi 12 Eylül'de yapılamayanı yapmak istiyorlar. AKP'nin bu yaptıkları yasal değil. Hukuk devleti işlese idi birçoğu yargılanırdı. Bizim hayat alanlarımıza müdahale etmek isteyenlere gereken cevabı verelim." dedi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifinin 18. maddesi de kabul edildi

SONRAKİ HABER

'Evrensel okurlarına saldırılar başkanlığın provasıdır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...