15 Ocak 2017 18:30

'Hikayesi yazılacak işçiler var'

Evrensel Basım Yayın, Çukurova Kitap Fuarı’nda düzenlediği söyleşi ile “İşçi sınıfı edebiyatı mümkün mü?” sorusuna yanıt aradı.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Çukurova Kitap Fuarı'nda, Evrensel Basım Yayın'ın düzenlediği söyleşiye usta öykücü Adnan Özyalçıner ve Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Şilkan konuşmacı olarak katıldı. Söyleşide Cumhuriyet’le birlikte gelişen işçi edebiyatı ve işçi sınıfı mücadelesi açısından işçi edebiyatının bugünkü önemi üzerine konuşuldu.

Dünden bugüne edebiyatımızda emekçileri anlatan yazarlara değinen Adnan Özyalçıner, edebiyata emeği konu eden ilk yazar Refik Halit Karay’ın “Memleket Hikayeleri”nde yer alan “Sus payı” öyküsünden bahsetti. Özyalçıner, “Sabahattin Ali’nin haksızlıklar karşısında işçilerin çalışma koşullarını sergilediği öykülerinde köydeki ağanın yerini kentte patronun aldığını görürüz. Sait Faik, kent kalabalığı içindeki sıradan insanı anlatmıştır hep. Bunların arasında Reşat Enis’i de görmeniz gerekir” dedi. Bunlar arasında en önemlisinin Orhan Kemal olduğunu ifade eden Özyalçıner, tarım işçiliği, dokumacılık, katiplik yapan Orhan Kemal’in emekçilerin dünyasını en derin ve kapsamlı anlatan edebiyatçılardan olduğunu söyledi.

Paşabahçe işçilerinin ilk grevinde yazdığı bildiriden esinlenerek yazdığı grev bildirisi öyküsünün gücünü onlardan aldığını anlatan Özyalçıner, işçilerin kendilerini daha iyi anlatacağına inandığını belirtti. Özyalçıner, “Bu inancımı Gıda-İş’in Sennur Sezer anısına düzenlediği, işçilerin katıldığı ‘Emek-Direniş Öykü ve Şiirleri’ yarışmasında işçilerden gelen öykü ve şiirlerin desteklediğini gördüm” dedi. Özyalçıner Evrensel Basım Yayın’dan çıkan Ender İmrek’in yazdığı Ben de Sana Onu Söyleyecektim adlı romana da değindi. 

'İŞÇİ EDEBİYATI GEREKLİ'

Günümüzde işçi sınıfı edebiyatı gerekiyor mu?” sorusu üzerine konuşan Tahir Şilkan, Torunlar’da asansör kazasında iş cinayetinde hayatını kaybeden 10 işçinin, Soma’da Ermenek’te hayatını kaybeden yüzlerce işçinin hikayesinin yüz yıl önceki ile aynı olduğunu belirterek, “Orhan Kemal’in anlattığı işçiler artık yok” şeklindeki söylemlerin aksine bugün de hikayeleri yazılacak işçilerin var olduğunu söyledi. “Bursa’da 5 kadın tekstil işçisi kapı üzerlerine kilitlendiği için öldü. Okusun diye çok uzak şehirlere gönderilen, Torunlar’da hayatını kaybeden 19 yaşındaki üniversite öğrencisi genci yazın. Kan parası verilerek davadan vazgeçirilen işçi eşini yazın” diyen Şilkan, işçi sınıfı edebiyatının bugün mümkün olmaktan öte gerekli olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'daki tarihi Surp Kevork Manastırı yok olmak üzere

SONRAKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifinin 18. maddesi de kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...