15 Ocak 2017 18:23

Elazığ'daki tarihi Surp Kevork Manastırı yok olmak üzere

Elazığ’da 6. yüzyılda inşa edilen tarihi Surp Kevork Manastırı, etrafı tel örgülerle çevrilerek kaderine terk edildi.

Paylaş

Elazığ merkeze bağlı Şahinkaya köyünde bulunan Surp Kevork Manastırı yıllardır uğradığı tahribata rağmen ayakta durmayı başardı. Köyün yukarı kısmında kilisesi, hamamı, yetimhanesi ve mezarlığı ile geniş bir arazide kurulan manastır Anadolu’nun kültürel zenginliğini yansıtıyor.

Kurulduktan sonra uzun yıllar yüzlerce öğrencinin eğitimine ev sahipliği yapan manastır, 1915 Ermeni Soykırımı’nın ardından uzun süre bölgeye gelen göçmenlere de ev sahipliği yaptı. İttihat ve Terakki döneminde Bitlis’ten bölgeye gelen Hamidiye Kışlası askerlerinden Sadık Erzen’e verilen manastır, zamanla tahrip edilmeye başlandı. İlkin kışla askerleri tarafından define olduğu gerekçesiyle defalarca kazılan manastır, tüm tahribatlara rağmen ayakta kalabildi. Define avcıları tarafından içerisinin defalarca kazıldığını anlatan köylüler, manastırın duvarında 1990’lı yıllara kadar üzerinde dev haç işaretleri ile bir kişinin at üzerinde bir resminin bulunduğunu ancak bunun da kilisenin yok olmasını isteyen kimilerince sebepsiz yere sökülüp kırıldığını söyledi. Etrafındaki yapılardan tek bir eser dahi kalmayan manastırda, sadece geriye kalan kilisenin ise kolonları çatlamış, içerisinin ise altı üstüne getirilmiş halde.

Tarihi mirasın korunması yolunda Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından yapılan başvurunun ardından çeşme, havuz ve su kuyusunun yer aldığı alan Elazığ Belediyesi ve Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi tarafından tescillendi. Tescillenmesinin üzerinden geçen 35 yıla rağmen hiçbir çalışma yapmayan bu kurumlar, 22 Haziran 2016 tarihinde bir günde tel şeritlerle çevirerek yeniden kaderine terk etti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Tarihi Cas Evleri kaderine terk edildi

SONRAKİ HABER

'Hikayesi yazılacak işçiler var'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...