15 Ocak 2017 17:46

‘İş yükü ve performans baskısı hekimleri tüketiyor’

Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin: Performans baskısı ve iş yükü fazlalığı yüzünden birçok meslektaşımız antidepresan kullanıyor.

Paylaş

Manisa Tabip Odası Başkanı Hasan Semih Bilgin, günde 100 hastayı muayene eden hekimlerin üzerinde performans baskısı ve iş yükü fazlalığı olduğunu, birçok meslektaşının antidepresan kullandığını söyledi.

Hekimlerin 10 dakikada 1 hastayı muayene etmek zorunda kaldığını, günde baktıkları hasta sayısının 100’ü bulduğunu ifade eden Bilgin, performans baskısı ve iş yükü fazlalığından dolayı hekimlerde ‘tükenmişlik’ olduğunu kaydetti. Bu kadar hızlandırılmış sağlık hizmeti sunumunun yanlış teşhise ve gecikmelere yol açabileceği uyarısında bulunan Bilgin, “Günde 100 hasta bakma durumu aslında iki katı sağlık personelinin taşıyabileceği bir yüktür. 2002’de ülkede 75 bin hekim varken, 200 milyon hasta bakılıyordu. Şimdi ise 140 bin hekim yıllık 650 milyon hasta bakıyor. Muayene sayısı 3 katının üzerine katlanmıştır. Türkiye hasta başvurusu, MR çektirme oranlarında dünya şampiyonu” dedi. 2’inci, 3’üncü basamak hastaneler üzerinde büyük bir yük olduğuna dikkat çeken Bilgin, “Çünkü 1’inci basamaktaki sağlık sorunları için 2’nci, 3’üncü basamaklara gidiyorlar. Bütün sağlık sorunlarının yüzde 85’i, aile hekimlerinde halledilebilir. Ama sistemi ters kurgularsanız, bunu politik olarak görür, 2’nci, 3’üncü basamağın önünü açarsanız, insanlar boğazı ağrıyınca üniversitedeki hocaya gider. Aile hekimliği güçlendirilmelidir” dedi.

Sağlıkta rekabet ortamı oluşturulduğunu ifade eden Bilgin, “Hekimlerin gelirlerinin yüzde 60’ı performans üzerinden karşılanıyor. ‘Ne kadar çok hasta bakarsan o kadar çok para alırsın’ diyorlar. Herkes yüzde 60’ı daha yüksek rakamlara taşımaya çalışıyor. Özel sektöre devlet 60 hastadan fazlasına ödeme yapmıyor. Bu sınırlar devlete de koyulabilir” dedi. (Manisa/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Ankara Dayanışma Akademisi ilk etkinliğini gerçekleştirdi

SONRAKİ HABER

Samsun’da Eğitim Sen’den dayanışma yemeği 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...