15 Ocak 2017 15:37

Yusuf Franko'nun karikatürleri ANAMED'de sergilenecek

Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, ‘Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri’ sergisine ev sahipliği yapacak.

Paylaş

Yusuf Franko’nun 1884-1896 yılları arasında bir albümde topladığı, Avrupa karikatür geleneğiyle etkileşime sahip çizimleri ilk defa Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri sergisi ile gün yüzüne çıkacak. Karikatürlerin aracılığıyla sergide, 19. yüzyıl sonunun zengin kapitalistleri, yüksek cemiyet mensupları, Osmanlı paşaları, Levantenleri, sanatçıları ve diplomatlarının hiciv yüklü portreleri ziyaretçilerle buluşacak. Yusuf Franko’nun karikatürleri, özellikle 19. yüzyıl sonunun Beyoğlu/Pera semtini, kendisinin de parçası olduğu renkli sosyal ağları ve İstanbul’un küresel mekânlarını gözlemek için izleyiciye imkân sunuyor.

Sergi, karikatürlerdeki karakterleri ve ait oldukları mekânları takip ederek, Galata ve Beyoğlu’nun bir finans ve diplomasi merkezi haline geldiğinin, uluslararası kültür sanat trafiğinin uğrak noktalarından biri olduğunun altını çiziyor. Yusuf Franko’nun eserlerini ağırlıklı olarak mekân perspektifinden okumaya çalışan sergi, bir yandan Naum Tiyatrosu gibi dönemin önemli mekânlarına değinirken, diğer yandan albümde kendine yer bulamamış, ‘artık olmayan’ mekânları da hatırlatacak.

Küratörlüğünü Bahattin Öztuncay’ın, danışmanlığını ve metin yazarlığını K. Mehmet Kentel’in yaptığı ‘Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri’ sergisi 26 Ocak - 01 Haziran arasında tarih ve sanat meraklıları ile buluşacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mağdur kadın, medyada ‘provokatif fail’ olarak sunuluyor.

SONRAKİ HABER

Grace Jones’un belgeseli yolda...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa