15 Ocak 2017 11:59

Beştaş: Biat etmiyorsanız dolarlı terörist de olursunuz

HDP'li vekil Meral Danış Beştaş, ‘sürecin herkesin bir sabah ‘terörist ilan edilmiş olarak uyanabileceği’ bir yola girdiğine dikkat çekti. 

Paylaş

Uluslararası Hukuk Konferansı’nda konuşan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Anayasa görüşmeleri ni ve OHAL sürecini değerlendirdiği konuşmasında sürecin herkesin bir sabah ‘terörist ilan edilmiş olarak uyanabileceği’ bir yola girdiğine dikkat çekti. 
CHP ve HDP milletvekilleri, OHAL Koşulları Altında Türkiye’de Yargı Sistemi konulu Uluslararası Hukuk Konferansı’nda OHAL’de yasama yetkisi ve milletvekili güvencesi hakkında konuşmalar yaptı. 

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ MESAJ GÖNDERDİ

CHP Milletvekili Şenal Saruhan, HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu ve Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın katıldığı konferansta, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın mesajları okundu. Demirtaş ve Yüksekdağ mesajlarında, yasama ve yargı bağımsızlığına OHAL darbesinin yapıldığını ifade ederek, konferansın Türkiye açısında zor günlerde yapıldığı, bu yüzden de önemli olduğuna dikkat çektiler. 

Meral Danış Beştaş, OHAL’i değerlendirdiği konuşmasında, “OHAL’in ilanından sonra Sarayın eline hukuku katletmek için fırsat geçti. 0AKP’li değilseniz hepiniz potansiyel ‘terörist’siniz. En son ‘dolar teröristi’ ilan ettiler. ‘Terörist’ kitlesi gittikçe büyüyor. Bu koşullarda sabah kalktığında herkes terörist ilan edilebilir” dedi. 

Anayasa görüşmeleri sırasında HDP’li Garo Paylan’ın Ermeni katliamını ‘soykırım’ diye açıklamasından sonra  3 birleşime katılmama cezası verilmesini tepki gösteren Beştaş, “Kürtler yüz yıldır yaşadığını olduğunu, Ermeniler ise katledildiğini kanıtlamaya çalışıyor. Bunları dile getirdiğinizde yasama dokunulmazlığınız kaldırılıyor” diye konuştu. 

‘İŞKENCENİN KANITI’

Şenal Saruhan, HDP Eş Genel Başkanları, milletvekillerinin tutuklu bulunmasının yanlış olduğunu söyleyerek, “OHAL gerekçe gösterilerek tutuklanan bütün yazar ve çizer arkadaşlarımı selamlıyorum” dedi. 

Saruhan, Türkiye’de OHAL’in remi olarak ilan edilemeden önce de var olduğunu ifade ederek, “İnsan haklarında yana bir yasal düzenleme yapmaya kalktığınızda parmak çoğunluğuyla bunları tartıştırmıyorlardı. Parmak çoğunluğunun akıl ve yürekle alakası yok. OHAL öncesinde doğuda çocuk ve kadınlar şiddet mağduru oldu. OHAL’in ilanıyla soruşturma ve kovuşturmalar batıdaki sol muhalif kesimlere yöneldi” diye belirtti. 

Filiz Kerestecioğlu ise OHAL ilanıyla birlikte gözaltı süresinin 30 güne çıkarılmasını “İşkencenin kanıtıdır. Bu işkenceye onay vermektir ve yasa dışı faaliyet anlamına gelir” diye vurguladı. Kerestecioğlu, OHAL KHK’lerinin birçok insanı mağdur etmesinin yanında AKP’ye yakın isimlere rant kapısı da olduğunu söyleyerek, “Piyango şans oyunlarına ilişkin lisans, 49 yıl süreyle Türkiye Varlık Fonu’na verildi. Bu yolla sermayeye rant yaratıyorlar” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nâzım’ın 115'inci yaş gününde denize karanfilller bırakıldı

SONRAKİ HABER

Artvin'le dayanışma konserinin yasaklanmasına tepki büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...