15 Ocak 2017 09:33

ÇGD: 2016 yılında iktidar eliyle basına darbe yapıldı

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi, 2016 yılı ve son üç ayın medya raporunu açıkladı.

Paylaş

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi, 3 aylık medya raporunu açıkladı. Yılın son 3 ay olması nedeniyle 2016 yılına ilişkin de değerlendirmelerin bulunduğu açıklamada, geçen üç ayda da basın kuruluşlarının kapatıldığı, gazetecilerin gözaltına alındığı, tutuklandığı, gazeteciler ve basın kuruluşları siyasi erk tarafından tehdit edildiği bir dönemin yaşandığına dikkat çekildi. Basın kuruluşlarının bir yandan söz konusu baskılarla mücadele ederken diğer yandan da siyasi iktidarın ‘resmi ilan kesme’ tehdidiyle karşı karşıya kaldığı belirtilen açıklamada, bu süreçte baskılara direnen gazetecilik anlayışı olduğu gibi ‘havuz’ ve ‘merkez’ medya iktidara yanlısı bir yayıncılık anlayışının da sergilediği ifade edildi. Bu basın kuruluşlarının yüzlerini iktidara dönerek adeta basına yönelik baskıları görmezlikten geldiği kaydedilen açıklamada, “Bazı televizyon kanalları, habere konu olan gelişmenin taraflarının canlı yayına bağlanıp görüşlerini açıklamasına bile müsaade etmezken, siyasi iktidarın uygulamalarının övgüyle anlatıldığı saatler süren programlar yapıldı” denildi. 

SON 3 AYDA 29 KURUMU KAPATTILAR

Ekim, Kasım ve Aralık ayında basına yönelik baskılara ilişkin verilerin paylaşıldığı açıklamada 70 basın mensubunun gözaltına alındığı, 10 gazetecinin tutuklandığı; 4 gazeteci hakkında yakalama kararı verildiği ve 29 medya kurumunun kapatıldığı ifade edildi. Rapordaki verilere göre daha önce kapatılan 3 medya kurumuna mühür vuruldu, 4 gazeteci gözaltında darp ve tehdit edildi, 35 soruşturma ve davaya 9 tane daha eklendi, 3 gazetecinin pasaportuna el konuldu, 3 medya kurumuna silahlı saldırı gerçekleştirildi, 2 kanal hakkında yayın durdurma kararı verildi, 358 basın emekçisi işsiz kaldı; 1 yabancı gazeteci sınır dışı edildi.

KAPATMA, BASKIN, CİNAYET, TUTUKLAMA...

Medya raporunda 2016 yılına ilişkin veriler ise basın özgürlüğüne yönelik darbeyi özeler önüne serdi. “Önce basın sonra tüm toplum susturuldu. Yaşadıklarımız tartışmasız, basını susturulmuş bir ülkenin geleceğinin de sessizliğe gömüldüğünü bir kez daha gösterdi. Ülkemizde rejim değişikliği düzeyinde anayasal değişikliklerin yapıldığı bir dönemde basına yönelik baskıların artmasının temel nedeni de işte bundandı” denilen açıklamada, 2016'da yılı verileri şöyle; “3 medya mensubu öldürüldü, 80 basın mensubu tutuklandı, 299 basın mensubu gözaltına alındı, 32’si darp edildi, şiddete uğradı, tehdit edildi, 7 yabancı gazeteci sınır dışı edildi, 2 bin 622 basın emekçisi işsiz kaldı, 5 yayın kurumuna saldırı oldu, 157 medya kurumu, 9 yayın evi ve şirket kapatıldı, 3 basın merkezine polis baskını yapıldı, 24 olay hakkında yayın yasağı verildi, 20 siteye erişim engeli konulurken, bazı sitelere birden çok uygulandı,  624 basın kartı, 32 parlamento kartı iptal edildi.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anamur'da inşaat işçileri 3 aydır maaş alamıyor

SONRAKİ HABER

‘Siber Rusya’ korkusu Avrupa’yı da sardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...