15 Ocak 2017 06:02

OHAL'de referandum iddiası

Türkiye gazetesinin haberine göre, YSK anayasa seçim tarihini belirlemiş. Habere göre YSK'nın seçtiği tarih henüz OHAL'in sürdüğü 2 Nisan.

Paylaş

Türkiye gazetesinin haberine göre TBMM Genel Kurulunda görüşülen anayasa değişikliği teklifi kabul edilmeden Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) referandum tarihini belirlemiş. Türkiye gazetesinin iddiasına göre YSK'nın belirlediği referandum tarihi olağanüstü halin (OHAL) hala sürdüğü 2 veya 9 Nisan  

Habere göre önümüzdeki hafta sonu tamamlanması beklenen anayasa değişikliği görüşmelerinin  Şubat başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanması durumunda, 2 Nisan’da referanduma sunulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Anayasaya göre, Cumhurbaşkanının anayasa değişikliklerini halkoyuna sunulması kararından 60 gün sonra referanduma gidilmesi gerekiyor.

Türkiye gazetesine göre, YSK da tüm hazırlıklarını 2 Nisan veya 9 Nisan tarihine göre yapıyor. YSK yetkilileri, referandum sürecinin nasıl işleyeceğine ilişkin 30 civarında genelge hazırlandığını dile getirdi. İl, ilçe seçim kurulları, sandık kurulları, oy kullanma saatleri, referandum sonuçlarının birleştirilmesi, denetlenmesi, seçmen listeleri ve sandık güvenliği gibi konularda YSK bir dizi genelge yayınlanacak.

YURT DIŞI SEÇMENLER

Türkiye gazetesinin haberine göre, YSK, adres bilgisi olmayan yurtdışı seçmenlerin kimlik bilgileri ile oy kullanmasını öngören düzenlemenin iptali için CHP’nin yaptığı başvuruyu ise reddetti. Hükümetin geçtiğimiz günlerde yayınladığı KHK’da, yurt dışındaki seçmenlerden adres bilgisi olmayanların Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinde kayıtlı kimlik bilgileri ile oy kullanabilmesine yönelik düzenleme yapılmış. CHP, bu düzenlemenin, ‘Seçimlere bir yıl kala seçim yasasında yapılan değişikliklerin uygulanmayacağına’ yönelik anayasa hükmüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için YSK’ya başvurmuştu. YSK, CHP’nin bu başvurusunu reddetti. YSK yetkilileri, seçim yasasında bir değişiklik yapılmadığını, KHK’daki düzenlemenin nüfus kanunda bir değişiklik içerdiğini belirterek, CHP’nin başvurusunun reddedildiğini dile getirdi.

PUSULALAR HAZIRLANMIŞ

Haberde referandumda kullanılacak oy pusulalarının da hazır hale getirildiğini; pusulada, kahverengi ve beyaz renkte bölümlerin olacağı ve Anayasa’ya ‘evet’ diyenlerin beyaz   bölüme, ‘Hayır’ diyenlerin ise kahverengi bölüme mühür basacağı bildiriliyor. (HABER MERKEZİ)


 

ÖNCEKİ HABER

Bilgen: Referandumda etkin muhalefet sürdüreceğiz

SONRAKİ HABER

Barış Bloku’ndan OHAL ve Başkanlık sistemine karşı kampanya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa