15 Ocak 2017 05:35

Bilgen: Referandumda etkin muhalefet sürdüreceğiz

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, olası bir referandumda,'Hayır üzerine 'Açık, etkin ve güçlü bir muhalefet' sürdüreceklerini söyledi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Meclis’te AKP ve MHP ortaklığıyla bir bir maddeleri geçirilen Başkanlık sistemi ve referandum başta olmak üzere gündeme dair gelişmeleri değerlendirdi. Önümüzdeki süreçte Türkiye’yi bekleyen krizlere dikkat çeken Bilgen, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın Meclis’te başkanlık görüşmeleri sırasında kullandığı “soykırım” ifadesinden dolayı 3 birleşime katılmama cezası verilmesine ilişkin ise HDP olarak verilen cezaya karşı tavır sergileyeceklerini söyledi.

‘REFERANDUMA KARŞI ETKİN BİR MUHALEFET YÜRÜTECEĞİZ’

Hukukun askıya alındığını vurgusunda bulunan Bilgen, tek adam rejimine ve parti devletine karşı olduklarını altını çizdi. Referandumun olması halinde Türkiye’yi bekleyen krizleri işaret eden Bilgen, “Eğer referandumla da istediklerini yaparlarsa, seçime gitmeleri ve kaosu büyütme ihtimalleri çok fazladır. Çünkü kendilerinin de ifade ettiği gibi eğer durularsa ‘Sevr döneriz o yüzden saldırmak zorundayız’ anlayışıdır. Toplumun diğer kesimi olarak bizler, referandum karşısında çok açık, etkin ve güçlü bir muhalefetle “Hayır” kampanyası yürütmeyi düşünüyor. Çünkü ülkeyi yönetenlerin kişisel ikbal hırslarından birilerinin koruması gerekiyor” dedi.

‘SEMBOLİK ADIMLAR ATABİLİRLER’

Başkanlık sürecinde yürütülen kimi propagandalara da dikkat çeken Bilgen, “Türk Milliyetçilerinin ve Ulusalcıların sanki bizim AKP ile görüşmemiz varmış gibi oluşturdukları algı kimi AKP’liler tarafından fırsata çevrilmek isteniyor. Bunun devamı olarak, önümüzdeki günlerde yine milletvekillerimizi ve belediye başkanlarımızı serbest bırakmak gibi sembolik kimi adımlar da atılabilir. Ama bunları hepsi sandığa gidip “Hayır” vermemek yönündeki eğilimi güçlendirmek arayışıdır. Bütün bunlara karşı AKP’nin verebileceği hiçbir vaadin bizim açımızdan inandırıcı tarafı bulunmamaktadır, çünkü bizim için Türkiye’nin demokratikleşmesiyle Kürtlerin hakları arasında bir fark bulunmuyor” şeklinde konuştu.

‘DARBE DARBEYİ GETİRİR!’

Türkiye’nin fiilen bir darbe rejimi tarafından yönetildiğini belirten Bilgen, “Darbe darbeyi getirir” uyarısında bulundu. Bilgen, “Başka güçlerde gelir sizin gücünüzün karşısında kendi güçlerini göstermek isteyebilir. Yapılmamış bir Milli Güvenlik Toplantı kararıyla OHAL uzatıldı, şimdi oradaki asker üyeler yada Suriye’ye savaşa ölüme gönderilen asker bu yaşananlara nasıl bakıyor? Darbelerden medet umduğumuz için değil ama var olan yanlışlardan dönülmesi için bu hatırlatmaları yapmak zorundayız” ifadelerine yer verdi.

‘CHP’YE YÖNELİK İKNA SÜRECİ İŞLETİLİYOR’

CHP’nin başkanlık sistemine karşı mecliste yürüttükleri muhalefet etme tutumunu değerlendiren Bilgen, CHP’nin birçok konuda iktidar partisi ile ortak hareket ettiğini kaydetti. Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü: “CHP içerisinde birileri aslında başkanlık sisteminin kaçınılmaz olduğunu düşünürken, diğer taraftan da AKP’li ile bazı devlet birimleri tarafından Başkanlık olursa iki partili bir sistemin geleceğini ve bu başkanlık sistemi gelirse CHP’nin faydalanacağına dair ikna süreci işletiyor. Yani CHP’ye, ‘tamam siz karşı çıkın önleyebilirseniz önleyin önleyemezseniz de zaten iki partili sistem olacak ve böyle olursa Kürtler de mecbur size oy verir’ gibi propaganda yapılıyor. Dolayısıyla CHP de elinde sonunda Kürtler bana mahkum olacak tavrıyla yaklaşarak, Suriye politikasında milletvekillerinin tutuklanmasında AKP ile ortak hareket edebiliyor” dedi.

‘PAYLAN İÇİN TAVIR BELİRLEYECEĞİZ’

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’ın Mecliste başkanlık görüşmeleri sırasında kullandığı “soykırım” ifadesinden dolayı 3 birleşime katılmama cezası verilmesine de tepki gösteren Bilgen, HDP olarak verilen cezaya karşı tavır sergileyeceklerini bilgisini aktardı. Paylan’ın oturum dışı bırakılmasının, bu topraklarda yaşananları değiştirilemeyeceğini belirten Bilgen, yapılması gerekenin geçmişle yüzleşmek olduğunu söyledi. Bilgen, “Burada sorunu çözmeye yönelik bir eğilim değil de, gerçeği örtmeye yönelik bir tahammülsüzlük ile karşı karşıyayız. Gruptaki arkadaşlar tartışıyor değerlendiriyor bu uygulamaya karşı tepki oluşturacağı” diye konuştu.

‘KÜRT HALKININ TALEPLERİ DIŞINDAKİ HER ŞEY BOŞ BİR GAYRETTİR’

İktidarın, bu süreçte başka kişilerle kimi ittifak arayışları olduğunu belirten Bilgen, “AKP’nin HDP’ye ya da DBP’ye karşıt olan bazı çevrelerle toplantı yapıp ‘sizin sorununuzu çözeceğiz’ dediğini biliyoruz. Bizimle Kürt sorunu noktasında aynı düşünmese de talepleri olan insanlar o toplantılarda taleplerini dile getirdiklerinde bu sefer toplantıyı düzenleyenler kızıyor. Böyle bir çözümü onlarla masaya oturanlar kabul etse bile halk kabul etmeyecektir. Kürt halkının taleplerinin dışındaki her şey boş bir gayret, Kürtler arasında ayrım yaratmaktır” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
 

ÖNCEKİ HABER

Değişiklik teklifinde kabul edilen beş madde neyi kapsıyor

SONRAKİ HABER

OHAL'de referandum iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...