15 Ocak 2017 00:42

Şehriban ‘canavarca hislerle’ öldürüldü

Şehriban Kaya'nın ölümüyle ilgili hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede Şehriban'ın eziyet çektirilerek öldürüldüğü belirtildi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da 5 Aralık’ta kocası ve kocasının ailesi tarafından işkence ediyerek öldürülen Şehriban Kaya’nın ölümüyle hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede, tutuklu zanlı İzzet Elmas’ın, Şehriban’ı kasten, canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürdüğü belirtildi. İzzet Elmas hakkında müebbet hapis cezasının istendiği iddianamede, cinayeti .birlimkte işledikleri anne ve babasının da içinde olduğu 4 kişi hakkında 20’şer yıl hapis cezası istendi.

Şehriban’ın evliliğinin ilk ayından itibaren uğradığı şiddet ve baskı, bu sebeple verilen koruma kararı, öldürüldüğü gün yaşadığı işkence ve İzzet Elmas’ın “Ailenle bir daha görüşmeyeceksin, yoksa seni öldürürüm” tehdidi de iddianamede yer aldı.

Şehriban’ın ablası Yıldız Kurt’un olay günü kardeşini aradığı sırada, Şehriban’ın kayınvalidesi Kezban Elmas’ın eşi İsmail Elmas’a söylediği “İsmail elindeki demiri bana ver, sürükleyin” sözlerine ve Şehriban’ın “Hakkınızı helal edin” diyerek telefonu kapattığı da iddianamede yer verildi.

Şehriban’ın ailesi adına davayı takip eden Adana Kadın Platformu Üyeleri Avukat Cemre Topal ve Avukat Fatoş Hacıvelioğlu ile iddianameyi değerlendirdik. 

‘OLUMLU AMA SONUÇ MÜCADELEMİZE BAĞLI’

Avukat Cemre Topal, davanın suçu ağırlaştıran bir unsur olan “Canavarca hislerle öldürmek”ten açılmış olmasının ve haksız tahrikten bahsedilmemiş olmasının sevindirici bir durum olduğunu dile getirdi. Avukat Fatoş Hacıvelioğlu “İddianamede Şehriban’ın ölümden önce de sistematik şiddete maruz kaldığını göstermesi açısından iyi bir değerlendirme yapılmış. Ayrıntılı otopsi raporu çıkmamasına rağmen ölüm tutanağı üzerinden hazırlanmış. Aynı zamanda kafasına ve boynuna vurmak suretiyle ve boğazını sıkmak suretiyle canavarca hisle davranıldığı değerlendirilmiş iddianamede. İddianame kıymetli ama bu yargılamanın nasıl ilerleyeceği ve nasıl bir sonuç çıkacağı bizim mücadelemize bağlı” diye konuştu. 

KADINLAR BAĞIRIYOR KİMSE DUYMUYOR

Şehriban’ın yaşadıklarıyla birçok kadının yaşadıklarının benzerliğine dikkat çeken Hacıvelioğlu, “Çilem’de de benzer biçimde yaşananlara kimse ses çıkarmıyordu. Kadınlar dayak yiyor, sesleri çıkıyor, bağırıyorlar; ancak kimse duymuyor. Şehriban da defalarca dayak yemiş daha önce. Dövmüşler, aile dövmüş, adam dövmüş. Şikayetçi olmuş, ancak korunamamış. Bu, sistemin temel çıkmazlarından birisi” dedi. 

KORUMA KARARLARINA RAĞMEN...

Şehriban’ın da koruma kararları olduğunu hatırlatan Avukat Cemre Topal, kadınların hem toplumsal baskı hem ailenin kutsanması sebebiyle barıştırıldıklarını tekrar eve dönen kadının yine şiddet gördüğünü, öldürüldüğünü ifade etti. Dosyayı basit bir cinayet dosyası olarak değil, kadın cinayeti olarak ele alıp, kadın cinayetlerini arttıran koşullara dikkat çekeceklerini söyleyen Hacıvelioğlu, “Sadece mahkemede değil aynı zamanda Adana Kadın Platformu olarak eylemler yaparak Şehriban’ı sahipleneceğiz” dedi. 

OHAL, KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ ARTIRDI

“Aile içinde şiddet uygulayan artık daha cüretkar davranıyor ve öldürmeyi ‘hak’ görüyor” diyen Cemre Topal, kadınların öldürülmesinde ‘boşanmak istemesi, sesini yükseltmesi’ gibi bahanelerle karşılaşıldığını ancak Şehriban’ın ölümünde herhangi bir bahane bile sunulmaksızın cana kasıt olduğunu dile getirdi. Topal’a göre bu cüretkarlık OHAL ile birlikte artmış arttı. Fatoş Hacıvelioğlu, “Bu olay OHAL’de artan şiddetin göstergelerinden birisi. İşkence, dayak sıradanlaşırken, tatmin olmayan bir şiddet halinin de yaygınlaştığını görüyoruz” dedi. 

AİLEDEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Şehriban’ın ailesi müebbet hapis istemini olumlu değerlendirdi. Şehriban’ın ablası Yıldız Kurt, “Bu İzzet’in tek başına yapacağı bir olay değil. İzzet’in annesi sürekli ‘Sen nasıl  adamsın? Bu kadını öldür’ diyerek kardeşime sürekli düşmanlık ediyordu. Şehriban öldürülürken de telefondan sesi geliyordu. Sadece İzzet’in değil, cinayete karışan diğer aile üyelerinin de tutuklanması gerekiyor” dedi. Başka kadınların ölmesini istemediklerini söyleyen Kurt, “Kadın katillerine yüksek bir ceza verilirse başkaları da ölmez, yoksa bu böyle devam eder” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Avustralya Açık başlıyor: Kış ortasında yaz

SONRAKİ HABER

Onlar kedi evi yapan insanların da düşmanıdır sevgilim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...