15 Ocak 2017 00:34

Amerika’da düşük ücretin yüzü kadındır

İş gücü içerisinde cinsiyet ayrımcılığına karşı kadınların nasıl yükseldiğini gösteren araştırmaya göre beyaz olmayan kadınlar daha zor yükseliyor.

Paylaş

Evet, ekonomik kaygı gerçek. Ancak en fazla baskıyı hisseden işçiler kadınlar. Ve çoğunluğu da beyaz olmayan kadınlar.

Son seçimler öfkeli sesleri ve işçilerin hoşnutsuzluğunu yükseltirken, düşük ücretle çalışan kadınların sorunlarını gerçekten öne çıkarmadı. Oxfam, iş gücü içerisinde cinsiyet ayrımcılığı duvarına karşı milyonlarca kadının nasıl yükseldiğini gösteren bir araştırma yapıyor. Beyaz olmayan kadınlar daha zor yükseliyor.

Şikago’da bir ev işleri yardımcısı olan Patricia, yaşlı müşterilerin bağımsız kalmalarını sağlayan hayati hizmetleri karşılıyor ve onların evinde kalıyor. İlaç tedavilerini izlemeyi, yemek ve temizlik yapmayı ve getir götür işlerini sürdürüyor. İşin, duygusal olarak tatmin edici olduğunu, ancak tükettiğini de, zaman zaman fiziksel olarak da tüketici olduğunu söylüyor.

Saat ücreti olarak 10.55 dolar alıyor; bu meslekte kadınların ortalama ücreti olan 10.16 dolardan daha fazla.

Oxfam ve Kadın Politikaları Araştırma Kurumu (IWPR) tarafından hazırlanan yeni bir raporda araştırılan işlerden birisi bu. Değerinin altında ve düşük ödemeli “düşük ücretli kadınların çalıştığı” işler için kriterlerin belirlendiği 22 iş tanımlanıyor. 15 doların altında ortalama bir ücrete sahip, çoğunlukla kadınlar istihdam ediliyor. Bu tür işler yaygın ve sayısı hızla artıyor.

İŞ AYNI ÜCRET FARKLI

Görevlere dahil olan işlerin çoğu, örneğin yemek pişirme, temizlik, bakım, işe destek olma gibi tarihsel olarak “kadın işi” olarak düşünülüyor.

Kıyas yapıldığında, “erkek işi” meslekler daha fazla kazanıyor. Ev işleri yardımcısı kadınlar (yüzde 85’i kadın) benzer bir hizmet sağlarken, benzin istasyonu görevlisi (yüzde 90’ı erkek) erkek saat başı 11.62 dolarla kadınlara göre bir dolar fazla ücret alıyor.

Erkekler genel olarak daha fazla kazanıyor: Kadınların kazandığı her 80 sente karşılık bir dolar. Ve erkek beyaz işçiler beyaz olmayan kadın işçilerden çok daha fazla kazanıyor: Bir Latin kadın işçinin kazandığı her 56 sente ve bir siyah kadın işçinin 64 sentine karşılık bir dolar.

Erkekler daha düşük eğitime sahip olsalar bile daha fazla kazanıyor. Onlar aynı işi, farklı bir ad altında yaparak da daha fazla ücret alıyor. Ve aynı isimde aynı işler yaptıklarında bile daha fazla ücret elde ediyorlar (Kadın fitness işçileri saatte 12.79, erkekler 16.25 dolar kazanıyor).

Ve bu işlerdeki kadınlar için kötü haber şu: Düşük ücretli kadın işleri, ekonomideki diğer işlere oranla bir buçuk kat fazla büyüyor. 2024 itibarıyla, her 6 işten birisi bu sektörlerde olacak.

Bu işler kadınlara ve ailelerine büyük zarar veriyor. Yüzde 43’ü (8.2 milyon) yoksulluk içinde ya da yoksulluk sınırında yaşıyor. Çoğu sosyal yardım programlarına başvuruyor. Düzensiz ve part-time saatlerle çalışmaya zorlanabiliyorlar. İşyerleri, sağlıklarını ve güvenliklerini tehlikeye atıyor (Örneğin manikürcüler kimyasallara maruz kalıyor).

* Oxfamamerica’dan kısaltarak
çeviren Arif Koşar

ÖNCEKİ HABER

Ekvador: Ekonomik fiyasko ve siyasi sonuçları

SONRAKİ HABER

Kadınlardan 'HAYIR' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa