14 Ocak 2017 19:22

Kırkaya: Kürt basını için her gün OHAL!

'Uluslarası Hukuk Konferansı'nda konuşan Gazeteci Kenan Kırkaya, OHAL etkisini ilk olarak gazetecilerin hissettiğini vurguladı.

Paylaş

Ankara'da düzenlenen “Uluslararası Hukuk Konferansı - OHAL Koşulları Altında Türkiye’de Yargı Sistemi” adlı konferansta “OHAL ve Medya” konulu panelde gazeteciler söz aldı. Panelin kolaylaştırıcılığını Milliyet gazetesinden Gökçer Tahincioğlu yaparken, Evrensel gazetesinden Cem Gurbetoğlu, BirGün gazetesinden Zeynep Yüncüler ile KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) Haber Şefi Kenan Kırkaya konuşmacı olarak yer aldı.

‘OHAL ETKİSİNİ İLK OLARAK GAZETECİLER HİSETTİ’

Evrensel gazetesinden Gazeteci Cem Gurbetoğlu, OHAL ile beraber tutuklanan meslektaşlarının hala niçin tutuklandıklarını tam olarak bilemediklerine dikkat çekti. OHAL'in etkisini ilk başta gazetecilerin yaşadığını belirten Gurbetoğlu, "OHAL sonrası 189 gazeteci tutuklandı, 157 yayın organı kapatıldı ve 10 bine yakın gazeteci de işsiz kaldı. Buna rağmen gazeteciler hala bir yerlerde durarak yazmaya devam edecekeler" diye konuştu.

‘BİZ TUTUKLANDIĞIMIZDA ‘TERÖR PRESS’ MANŞETİ ATTILAR'

Söz alan Gazeteci Kırkaya, daha önce "KCK Basın Davası" kapsamında 35 arkadaşıyla birlikte 2,5 yıl tutuklu kaldıklarını hatırlattı. OHAL kapsamında da 10 gün gözaltında tutulduğunu belirten Kırkaya, “Bizler tutuklandığımızda Sabah gazetesi o zaman cemaatin elindeydi ve bizim için ‘Terör Press’ manşeti atmışlardı. Bizler onlara bunun yanlış olduğunu ifade etsek de bundan vazgeçmediler. Daha sonra kendi basın kurumları kapatıldığında ‘Özgür basın susturulamaz’ sloganlarını attılar. Tarihin cilvesi!"

Ayrıca Kırkaya, bazı meslektaşlarının da “Bunlar tutuklandıysa vardır bir şeyler” diye düşündüklerini ve bunun için sitem içinde olduğunu dile getirdi.

'SUR’DA, CİZRE’DE YAŞANANLARA DUR DESEYDİK OHAL KOLAY GELMEZDİ’

Kırkaya, OHAL’in kendileri için yeni olmadığını, 30 yıldır Kürt basınının OHAL altında mücadele ettiğini ifade etti. Kırkaya "15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar adım adım bölgeden geldi. Biz Sur, Cizre ve Nusaybin’deki katliamlara hep birlikte karşı çıkabilseydik OHAL bu kadar kolay gelmezdi” dedi.

‘DEVLET BİZİ BASKI İLE EŞİTLEDİ’

Kırkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz basın mahallesinin çoğunlukla aykırı ama her zaman eşitsiz çocuklarıydık. Bu yüzden hep eşitlik istedik. Devlet merkez basın ile bizi baskıda eşitledi. Biz kendimizi işsiz gazeteci olarak adlandırmıyoruz. Her zaman her koşulda özgür basın mücadelesini sürdürmekte kararlıyız. Bunun da başarıyoruz. Geleceğe yönelik umutluyuz. Bizim için kış, Türkiye toplumu için kış ama her kışın bir baharı da var. Bahar yakındır. OHAL'in bazı 'olumlu' özellikleri de var. Eskiden biz arkadaşlarımızı zorla bürodan çıkartıyorduk. Büromuz kapatıldığı için şimdi her yer büro ve masa başı gazetecilik yapma ihtimalizim kesin kes ortadan kalkmış durumda!" (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Batman'da fabrikada yangın çıktı

SONRAKİ HABER

‘Evlerimiz tapulu kaçak değil!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...