14 Ocak 2017 18:58

‘Karakollar Sur’un dokusunu yok edecek’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz, değiştirilen imar planı ile karakollarla donatılacak Sur’un tarihi ve mimari dokusunun yok edileceğini söyledi.

Paylaş

Makine Mühedisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB), Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, savaş politikalarının kentleri yerle bir ettiğini söyleyerek bugün yaşadıklarının 12 Eylül cuntasına rahmet okuttuğunu belirtti. 

‘OHAL CUNTAYA DÖNÜŞTÜ’

Olağanüstü Hal uygulamalarının cuntaya dönüştüğünü ifade eden Koramaz, şiddetin her geçen gün artmasıyla toplumun umutsuzluk girdabının içine çekildiğini belirtti. Koramaz, sınır ötesi operasyonlar, açığa almalar, işten çıkarmalar, gözaltı ve tutuklamalarla yeni bir yıla başladıklarını belirterek, “Kentlerimiz savaş alanlarına dönüştürüldü. Sürdürülen operasyonların ardından savaşın yıkıcı etkisi bir kez daha gözler önüne serildi. Binlerce insanın sokaklarda hayatını kaybettiği şehirlerimiz şimdi birer yıkıntı haline geldi. İnsanlarımızın temel yaşam ve barınma hakkı silahlarla, bombalarla ellerinden alındı. Tarihi Suriçi 187 hektarlık alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği hakkında konuşan Koramaz, Bu değişiklik ile tüm mahallelerin karakollarla donatılacağı, sekizer metrelik emniyet duvarları ile çevrileceği ve bölgenin tüm tarihi ve mimari dokusunun ortadan kaldırılacağı görülüyor” dedi. 

‘ANAYASA İLE DİKTATÖRLÜK KURUMSALLAŞTIRILIYOR’

Bugün yaşadıklarının 12 Eylül Cuntasına rahmet okutacak cinste olduğunu söyleyen Koramaz, meclise götürülen anayasa teklifi ile kuvvetler ayrılığı ilkesinin ortadan kaldırılacağını ve yasama, yürütme ve yargının bir kişinin kontrolüne teslim edileceğini söyledi. Tek bir kişiye parlamentoyu gerekçesiz fesih yetkisi verilmesinin açık bir diktatörlük olduğunu savunan Koramaz, “Anayasa değişikliği ile amaçlanan açıktır. AKP ve saray 14 yıldır adım adım kurduğu piyasacı, emek düşmanı, İslamcı, faşist rejimi korumak ve kalıcılaştırmak istemektedir. Fiili olarak uygulanan başkanlık ve dikta rejimine yasal statü kazandırılması hedeflenmektedir.

Tüm bunlardan yola çıkarak TMMOB; ardı ardına yaşadığımız katliamlarda genç, yaşlı, çocuk, kadın, sivil binlerce insanımız can verirken, binlerce insanımız yaralanırken, kentlerimiz yaşanılamaz hale getirilirken; basın yayın organları üzerinde tekel oluşturulmuşken, muhalif kesimler baskı ve şiddetle sindirilmeye çalışılırken, laiklik tümüyle tasfiye edilmeye çalışılırken toplumsal kutuplaşmayı artıracak ve diktatörlüğü kurumsallaştıracak olan bu Anayasa değişikliği teklifine hayır demektedir, hayır diyecektir. Bu değişiklik referandum ile önümüze gelirse de örgütümüz hayır diyecektir. TMMOB, cumhuriyeti, demokrasiyi, laikliği, barışı, emeği, eşitliği, özgürlüğü, adaleti bir bütün olarak kazanmak için sürdürdüğü mücadeleye bu süreçte de devam edecektir.TBMM’nde görev yapan milletvekilleri tarihsel bir sorumluluk yüklenmişlerdir. Buradan TBMM’de bulunan tüm milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz; Ülkemizin geleceğini büyük bir karanlığa sürükleyecek olan Anayasa değişik teklifine hayır demelisiniz” diye konuştu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifinin 14. maddesi kabul edildi

SONRAKİ HABER

Batman'da fabrikada yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...