14 Ocak 2017 13:28

Hükümet sosyal medyadan 60 bin kişiyi izliyor

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, hükümet tarafından kurulan ‘Sosyal Medya Takip Birimi’nin  60 bin kişiyi izlediğini söyledi.

Paylaş

İnternete yönelik yasaklamalara ilişkin TBMM Genel Kurulunda konuşan Barış Yarkadaş, “Türkiye’de 150’ye yakın gazeteci cezaevinde... 2016, medya açısından kara bir tablodur’’ dedi. Cezaevinde bulunan birçok gazeteci hakkında hâlâ iddianame hazırlanmadığını belirten Yarkadaş, “Gazeteci arkadaşlarımız neyle suçlanıyor, hangi suçtan dolayı tutuluyor, doğrusu biz de merak ediyoruz’’ ifadesini kullandı.  Cumhuriyet Gazetesi Yazarları Akın Atalay ve arkadaşları ile Ahmet Şık’ın da sosyal medyada yazdıklarının suçlama gerekçesi haline getirildiğini belirten Yarkadaş, “Bir kişinin attığı tweet onun tutuklanması için gerekçe olamaz” dedi. Halk TV Programcısı Hüsnü Mahalli’nin de attığı tweetlerden dolayı tutuklandığını belirten Yarkadaş, “Paylaştığı yorumlarda hiç kimseye hakaret yok. Sadece politik eleştiriler var” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYADA CADI AVI VAR

İktidarın son dönemde sosyal medyayı da baskı altına aldığına dikkat çeken Yarkadaş, “Bu mecrada adeta bir cadı avı yapılıyor’’ dedi. Bir süre önce ‘‘Sosyal Medya Takip Birimi’’nin kurulduğunu belirten CHP’li vekil, “Bu birimin yaptığı çalışmalar sonucu Türk Ceza Kanunu’nda olmayan maddelerden kişiler tutuklanıyor’’ diye konuştu. Yarkadaş şunları söyledi: “Türk Ceza Kanunu’nda “devlet büyüklerine hakaret” diye bir suçlama, bir madde olmamasına rağmen daha birkaç gün önce birçok genç, devlet büyüklerine hakaret ettiği iddiasıyla tutuklandı.’’

NEYE GÖRE KURULDU?

‘Sosyal Medya Takip Biriminin kuruluşunun hangi kanunda yer aldığını ya da hangi yönetmeliğe göre kurulduğunun belli olmadığını da belirten Yarkadaş, ‘‘Bu kişilerin maaşları nasıl ödeniyor? Devletin polisi bütün gününü terörist kovalamak, terörist yakalamak, bombacı yakalamak yerine sosyal medyada kim ne yazmış, kim hangi “tweet”i atmış, bunu aramakla geçiriyor’’ dedi.

60 BİN KİŞİ TAKİP EDİLİYOR

Öte yandan, Twitter hesabından konuya ilişkin açıklama yapan Barış Yarkadaş, “Sosyal Medya Takip Birimi’nde görevlendirilen polisler, 17 bin kişi hakkında fezleke düzenledi. 45 bin kişinin ise isim ve adresini tespit etmeye çalışıyor. 3 bin 500 kişi yazdıklarından ötürü gözaltına alındı. Bin 500 kişi ise sosyal medyada yazdıklarından dolayı tutuklandı” dedi.

Yarkadaş, “Bu korkunç gerçek, referandum öncesi artan baskının göstergesidir” ifadesini kullandı. 

17 BİN 862 DOSYA BEKLİYOR!

Son altı ayda sosyal medya üzerinden adeta cadı avı yaşanıyor. Ortaya çıkan rakamlarsa tablonun daha da karanlık olacağını gösteriyor. T24’ün haberine göre Son 6 ayda sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter  üzerinden paylaşımları gerekçesiyle 68 bin 774 hesap hakkında ihbarda bulunuldu. Bunun ardından düzenlenen operasyonlarda internet üzerinden paylaşımları nedeniyle 3 bin 861 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 1734’ü tutuklandı.

Cumhuriyet savcılıklarında gözaltı talimatı bekleyen 17 bin 862 dosyanın bulunduğu, 47 bin 24 sosyal paylaşım hesabının da kullanıcısının tespiti için çalışmaların sürdüğü belirtildi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mermer blokun altında kalan Suriyeli işçi öldü

SONRAKİ HABER

Anayasa değişikliği teklifinin 12'nci maddesi kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...