14 Ocak 2017 11:36

Kocaeli’de, Ocak ayında katledilen gazeteciler anıldı

Ocak ayında öldürülen gazeteciler Metin Göktepe, Uğur Mumcu ve Hrant Dink için Kocaeli’de anma etkinliği düzenlendi.

Paylaş

Ocak ayı içerisinde katledilen gazeteciler Metin Göktepe, Hrant Dink ve Uğur Mumcu için Kocaeli’de Emek Gençliği’nin çağrısıyla anma etkinliği düzenlendi.

SES Kocaeli Şube binasında düzenlenen etkinlikte geçmişten günümüze Türkiye’de basın özgürlüğü ve gazetecilerin karşılaştığı zorluklar konuşuldu. Kocaeli muhabirimiz Hasret Gültekin Kozan’ın konuşmacı olduğu etkinlikte; geleceğin gazeteci adayları da söz alarak içerisinde bulunulan durumun nasıl değiştirileceğini tartıştı.

‘GERÇEKLERİ YAZDIĞIMIZ İÇİN HEDEF HALİNE GELİYORUZ’

Doğruları yazan, gerçeğin yanında taraf olan gazetecilerin her zaman hedef olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Hasret Gültekin Kozan, OHAL’in gazeteleri, televizyonları, radyoları, dergileri hedef aldığını belirtti. İktidarın hedefinde her zaman gerçek gazetecilerin olduğunu vurgulayan Kozan, “Medya; okuyuculara, dinleyicilere ve izleyicilere egemen sınıfın değerlerini aktaran bir araç olarak karşımızda duruyor. Gramsci’nin hegemonya kavramını medyaya uyguladığımızda böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Dolayısıyla iktidarlar kendilerinin söylediği yalanları yayınlamayan, onları kendi istedikleri gibi halka ulaştırmayanlara düşman kesiliyor. Yani biz gerçekleri yazdığımız için, doğruyu gün ışığına çıkardığımız için hedef haline geliyoruz” diye konuştu.

‘GERÇEK GÖRÜNTÜNÜN ARDINDA GİZLİDİR’

Gerçeği kavramada görüntünün yetmeyeceğini ifade eden Kozan, “Gerçek, görüntünün ardında gizlidir. Bunu Marx bir yazısında, ‘Şayet şeylerin görüntüsü ile özü çakışsaydı, bilim gereksiz olurdu’ diye ifade eder. Gerçeği kavramada görüntünün yetmeyeceği aşikardır. Toplumsal öz, en çok medya eliyle görüntü perdesinin altına gizlenir. Bu yüzden medya her dönem iktidarlar için stratejik bir noktadadır. Ve biz biliyoruz ki, gerçeğin gün yüzüne çıkmak gibi bir huyu var. Bunu gün yüzüne çıkartacak olanlar da bizleriz. Her alanda, okulumuzda, evimizde, mahallemizde, iş yerimizde gerçekleri dillendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Özgürlükçü Demokrasi, Cumhuriyet, Birgün ve Evrensel ile dayanışmanın önemine de değinen Kozan, “Bu dört gazete, gerçekleri yazmaya devam ediyor, onlara ses verin, destek verin. Ve tarafımızı belirleyelim, tarafsız gazetecilik yoktur. Ezilenlerin, işçilerin, emekçilerin tarafında olarak haber yapmalı, onların sesine ses katmalıyız” dedi.

Konuşmanın ardından Metin Göktepe anısına hazırlanmış bir sinevizyon izleyen gençler, daha sonra etkinliğe forum bölümüyle devam etti. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da Börklüce Mustafa hareketi söyleşisi

SONRAKİ HABER

Didim'de Evrensel’le dayanışmaya etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...