14 Ocak 2017 09:51

HDP’li Paylan Meclisten çıkarılmasına giden süreci anlattı

HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, 3 oturuma katılmama ve konuşmasının tutanaktan çıkarma cezası verilmesine giden süreci anlattı.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Başkanlık sistemi”ni de içeren Anayasa görüşmeleri sırasında dün gece 11’inci madde üzerine yaptığı konuşmada kullandığı “soykırım” ifadelerinden dolayı 3 birleşime katılmama cezasına ve “soykırım” kelimesinin tutanaklardan çıkarılmasına ilişkin konuştu. 

Paylan, ‘Ben halkların başına gelen felaketin adına soykırım diyorum. 'Gelin adını hep beraber koyalım ve yüzleşelim' dedim. Bunun üzerine Meclis’te ciddi bir hezeyan oluştu ve oturuma ara verildi’ dedi. 

T24’ten Hülya Karabağlı’ya konuşan Garo Paylan şunları söyledi: 

“Aslında anayasayı tartışıyoruz, tekçi bir anayasa tartışıyoruz,  konuşuyoruz geçmişte bu tekçi anayasanın nelere yol açtığını vurgulamaya çalıştım. 100 yıl önce Ermenilerin, Süryanilerin başına gelenleri anlatmaya çalıştım. Yok sayılan halkların nihayetinde soykırımla 1915-1925 arasında soykırımlara, katliamlara ve  mübadelelerle Anadolu’dan sürüldüklerini anlattım. Aynı hata bugün Türk’ün anayasası tabiriyle anlatılıyor ve ben sözlerim aynı hatayı yapmamaları çağrısıydı. Ben halkların başına gelen felaketin adına soykırım diyorum. 'Gelin adını hep beraber koyalım ve yüzleşelim' dedim. Bunun üzerine Meclis’te ciddi bir hezeyan oluştu ve oturuma ara verildi. 1.5 saat ara verildi ve bu arada AKP ve MHP temsilcilerinin baskısıyla bana ceza verilmesini konuşmuşlar.

‘MHP BANA CEZA VERİLMEMESİ HALİNDE ANAYASADAN DESTEĞİNİ ÇEKMEKLE TEHDİT ETMİŞ’

“Meclis tarihinde 1.5 saat sonra Başbakan, bakanların devre geçmiş, AKP ve MHP grup başkanvekilleriyle ve AKP bu meseleyi yalnızca kınama cezası ile geçiştirme düşüncesindeyken MHP’liler, Garo Paylan’a ceza verilmediği ve  soykırım tutanaklardan çıkarılmadığı takdirde anayasadan desteğini çekeriz demiş. Soykırım tutanaktan çıkarılmazsa anayasa desteğinden tehdit etmişler. Ve nihayetinde bana ceza verildi.

“Ben TBMM’de soykırım kelimesini defalarca söyledim. O zaman hiçbir tepki verilmemişti. Bu şunu gösteriyor ki; AKP’nin tamamen MHP’nin dümen suyuna girdiğini gösteriyor ve kürsü dokunulmazlığından artık bahsedilemeyeceğini gösteriyor. MHP’nin dar milliyetçi anlayışının izin verdiği ölçüde artık  ifade özgürlüğü olduğunu göstermek istiyor. Biz bunlara izin vermeyeceğiz.”

“Bana kınama cezası verilmeden verilen üç oturma katılmama cezasının bir ilk olduğu söyleniyor. Başbakan ve Meclis Başkanı'na hakaret maddesinden verilen ceza bu. Ben kimseye hakaret etmedim. Bir halkın başına gelenleri anlatmak isterim.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Kaybedenleri korumayın, yargılayın

SONRAKİ HABER

Yeşil Yol Projesine karşı çıkan 11 kişiye dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...