14 Ocak 2017 08:53

KESK İzmir: Emekçiler BES'e karşı cayma hakkını kullanmalı

SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır, emekçileri 'Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi' (BES) ne karşı cayma hakkını kullanmaya çağırdı. 

Paylaş

KESK İzmir Şubeler Platformu, 2016-2017 yılları Toplu Sözleşme sürecinde yapılan sefalet artışını protesto etmek ve maaşlarda yaşanan kayıpların telafi edilmesi için Tüm Bel Sen Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır, emekçileri “Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi” (BES) ne karşı cayma hakkını kullanmaya çağırdı. 

2016 yılının yüzde 8,53 oranındaki resmi enflasyonla kapattıklarını söyleyen Çakır, medyada yılın ilk ayında maaşların ne kadar artacağına ilişkin yapılan haberlerle dolar kurunda yaşanan olağanüstü artış, yüksek enflasyon,  adaletsiz gelir vergisi dilimleri sonucunda her geçen gün daha kötüye giden mali tablonun ikinci planda bırakıldığını kaydetti. 

'ENFLASYONLA MAAŞLAR DAHA DA ERİTİLDİ'

Zam furyası ile çarşıda pazardaki gerçek enflasyonun çok altında açıklanan resmi enflasyonla  maaşlarının daha da eritildiğini söyleyen Çakır, “Ekonomik gelişmeler 2017 yılında maaşlarımızdaki erimenin daha da artacağını göstermektedir. Nitekim 2016 yılı için % 15’lik gelir vergisi ilk dilimi tutarı (12.600 TL) 2017 yılı için sadece 400 TL artırılmıştır. Böylece kamu emekçilerinin büyük bölümü yılın ilk 5 ayında yüzde 20’lik vergi dilimine girecek, dolayısıyla maaşlarından daha fazla gelir vergisi kesilecektir. Öte yandan aşamalı olarak hayata geçirilen, ‘Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi' (BES) kamuda Nisan ayında başlayacaktır. BES başladıktan sonra iki ay içinde cayma hakkını kullanmayan kamu emekçileri prime esas maaşlarının yüzde 3’ünden daha olacaktır" dedi. KESK olarak tüm çalışanları sosyal güvenliğin özelleştirilmesi yönünde atılan son adım olan BES’e karşı "Cayma hakkını" kullanmaya çağıran Çakır, sendikal hakları sınırlayan OHAL ve KHK'lere karşı da mücadele çağrısında bulundu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

21 gündür gözaltındaki gazetecilere hâlâ avukat görüşü yok

SONRAKİ HABER

Arızalanan halk otobüsü alev aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...