06 Haziran 2012 11:37

Tahrir Meydanı'nda 'İkinci Bahar' çağrısı

Mısır’da cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna 10 gün kala Tahrir Meydanı yine on binlerin gösterisine sahne oluyor.Geçen yıl 25 Ocakta 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarını bitiren halk ayaklanmasında olduğu gibi Tahrir’de yine her kesimden insan var. Göstericilerin çoğu, ikinci turda yarışacak olan Mübarek d&

Tahrir Meydanı'nda 'İkinci Bahar' çağrısı
Paylaş

Geçen yıl 25 Ocakta 30 yıllık Hüsnü Mübarek iktidarını bitiren halk ayaklanmasında olduğu gibi Tahrir’de yine her kesimden insan var. Göstericilerin çoğu, ikinci turda yarışacak olan Mübarek döneminin son Başbakanı Ahmed Şefik’in adaylığını protesto ediyor: “Bizi en kötü iki seçim arasında tercih yapmak zorunda bırakan bu seçimleri tanımıyoruz. Seçimlerin ikinci turunu kabul etmiyoruz.” Cumhurbaşkanlığı seçiminin 16-17 Haziran tarihlerindeki ikinci turunda Ahmed Şefik, Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mürsi ile yarışacak.

Başkent Kahire’de bir buçuk yıl sonra sokakları tekrar hareketlendiren bir başka neden ise geçtiğimiz cumartesi günü Mübarek hakkında verilen mahkeme kararı. Bir gösterici şöyle konuştu: “Buraya tarihin en adaletsiz mahkeme kararlarını protesto etmek için yeniden geldik. Çünkü şehit kanları yerde kaldı.”
14 ay süren yargılama sonunda, 850 göstericinin öldürülmesi ve yolsuzluk gibi suçlamalardan hüküm giyen Hüsnü Mübarek’le dönemin İçişleri Bakanına müebbet hapis cezası verilmişti. Bu arada, Muhammed Mürsi yeniden seçilmesi halinde Mübarek’in yanı sıra eski rejimin yöneticilerinin yeniden yargılanacağını vadediyor.

“Arap Baharı“nın başladığı Tunus’un ardından Mısır’da 18 gün süren halk ayaklanması, Mübarek’i istifaya zorlamıştı. Hüsnü Mübarek dönemi sonrası ülkeyi yöneten Yüksek Askeri Konseyin devrimi ellerinden aldığını savunan Mısırlılar, şimdi “ikinci bahar” çağrısı yapıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TOGO işçileriyle dayanışma sürüyor

SONRAKİ HABER

THY emekçilerine HDK desteği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...