14 Ocak 2017 03:23

Hakkarisiz anayasa

Anayasa değişikliği teklifi görüşülürken, Hakkari’nin 3 HDP’li milletvekili de tutuklu. Hakkarililerse bu duruma tepkili.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Anayasa değişiklik teklifi Mecliste görüşülürken, 3 milletvekili bulunan Hakkari Mecliste temsil edilmiyor. 1 Kasım 2015’teki Hakkari’de yüzde 83.7 oy alan HDP milletvekilleri Selma Irmak, Nihat Akdoğan, Abdullah Zeydan 2016 kasım ayından beri tutuklu. AKP’nin milletvekili çıkaramadığı kentler arasında yer alan Hakkari’de anayasa değişikliğinin görüşmelerinin yapılmasına da tepki geldi.

‘OLAĞANÜSTÜ DURUM BİZİ ÜZMÜŞTÜR’

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkan İrfan Sarı, bugün yaşanan durumun tarihsel arka planına dikkat çekti. Sarı, Hakkari’nin cumhuriyetin kuruluşundan beri ayrımcılığa, tabi tutulan, yasaklarla olağanüstü hallerle, sürgünlerle yönetilen bir yer olduğunu vurguladı. Sürekli baskı altında olan Hakkari’nin basın tarafından da sürekli olağanüstü hal imajı öne çıkarılarak, böyle bir algı yaratılmak istendiğini hatırlatan Sarı,  “Karşı karşıya kaldığımız durum, geçmişten ayrı düşünülemez. Yaşadığımız geçmiş tekerrür etmiştir. Üvey evlat olmanın ötesinde yok sayılan bir halk var. Türkiye’nin demokratik yaşamı Hakkari kapasitesini anlayamamıştır. Halk olarak bu olağanüstü durum bizi çok üzmüştür” diye konuştu.

BÜTÜN SEÇİLMİŞLER TUTUKLU

İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Karabulut, Hakkari milletvekillerinin hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduklarını belirtti. Milletvekilleri dışında Hakkari’de halkın seçtiği belediye eş başkanları, belediye meclis üyelerinin tamamının tutuklu olduğuna vurgu yapan Karabulut, “Halkın seçtiği bütün seçilmişlerin olduğu bir yerde anayasa değişikliğinden bahsedilemez” dedi. Antidemokratik olan anayasa değişiklik teklifinin metnin hükümet tarafından demokratik olarak sunulmak istendiğini ifade eden Karabulut, “Hakkari’nin seçilmiş iradesi tutuklu, olduğu bir yerde demokratik anayasa değişikliği yapılıyor olacağı söylenmesi de çelişkili bir durum” diye konuştu. Tutuklu milletvekillerinin durumuna işaret eden Karabulut, anayasa değişiklik teklifinin geri çekilmesi gerektiğini ifade etti. Karabulut, tutuklu bulunan seçilmişlerin serbest bırakılarak, toplumun bütün kesimlerinin bu anayasa değişikliği tartışmalarına katılarak, bir anayasa yapılması gerektiğini belirtti.

HAKKARİ’NİN İRADESİ MECLİSE YANSIMIYOR

Yüksekova HDP İlçe Eş Başkanı Fikret Turgut, görüşülen anayasa değişiklik teklifini dikta olarak gördüklerini belirtti. AKP’nin anayasa değişikliğini adaletli, demokratik ve bütün ülkeyi kucaklayacağı söylemlerini hatırlatan Turgut, “Hakkari’nin iradesi Meclise yansımıyor. Bu halkın iradesine bir saygısızlık” dedi. Hakkari’de sadece milletvekilleri değil, seçilmiş belediye eş başkanlarının tamamının da tutuklandığını hatırlatan Turgut, Hakkari’nin yine ayrımcılığa maruz kaldığını belirtti. Turgut tepkisini şu ifadelerle dile getirdi: “Anayasa değişikliğini yapanlar, Cumhurbaşkanı, Hükümet, Başbakan gelsin bize izah etsin bu nasıl oluyor? Hakkari yine yok sayılıyor. Hakkari Türkiye Cumhuriyetine bağlıysa gelip izah etsinler. Hakkari İran’a mı, Irak’a mı bağlı gelip bize bunu izah etsinler.” Hakkarililerin iradesinin yansımadığı anayasayı da kabul etmeyeceklerini belirten Turgut, “Kusura bakmasınlar Hakkarililer faşizme direnecek, ayakta duracak. Faşizme teslim olmayacaktır” diye konuştu.

İHD: SKANDAL BİR DURUM

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Hakkari’nin temsil edilmediği anayasa değişiklik teklifinin görüşülmesini skandal olarak değerlendirdi. Türkdoğan, “Dokunulmazlığı olan milletvekillerinin tutuklu yargılanmaları bizatihi hukuksuzluk, anayasaya aykırı. Meclis kendi tutuklu vekillerinin yasama yetkilerini sağlamamış, kendisine dayatılan değişiklik teklifini görüşmek zorunda kalan bir Meclis var. Yürütmenin baskısı altında olan Meclis sağlıklı bir görüşme yapamaz” diye konuştu.

ÜÇ VEKİL TUTUKLU

HDP’ye yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan operasyonda HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’la birlikte Selma Irmak ve Abdullah Zeydan’da gözaltına alındı. Irmak ve Zeydan 4 Kasım’da tutuklandı. Aynı soruşturma kapsamında 7 Kasım 2016’da gözaltına Nihat Akdoğan da tutuklandı

ÖNCEKİ HABER

‘OHAL’i herkes fırsata çevirdi olan işçiye oldu’

SONRAKİ HABER

Yeni müfredatta evrim çıkarıldı, 15 Temmuz eklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...