14 Ocak 2017 03:17

Greve evet dedikten sonra bakanlığın baskısı arttı

Grev için gün sayan Schneider işçilerinden mektup var: Bakanlık uzlaşın diye baskı yapıyor.

Paylaş

Schneider İşçileri

Fabrikanın toplamında siparişlerin azlığı ve işten atılma korkusuyla hareket edenler var. Diyorlar ki eğer greve çıkarsak işimizden oluruz. Tabi bu korku daha önceki toplusözleşmede de işten atılmalar olduğu için işçinin kaygılarını artırıyor. Fabrikanın diğer kesimi ise toplusözleşme döneminde değiliz gibi hareket ediyor.
Evet, Neden greve evet çıktı dersek. Burada işçi iradesini koydu. Sendika eğer masada pazarlık yapacaksa eli güçlü olsun, işçinin onun arkasında olduğunu bilsin diye evet çıktı.
Sendika bu dönem işçiye danışmadan imza atmayacağını söyledi. Sandık kuracağını söyledi. Burada işçi arkadaşlarımızın çoğu şunu dile getiriyor. Eğer sendika yüzde 25 zammın altına imza atacaksa sandık kurmasın daha iyi…
Greve evet çıktıktan sonra bakanlık uzlaşın diye baskı yapıyor. Kulağımıza gelen bilgi budur. Uyuşmazlık dönemi bitti artık greve gidiyoruz. Çalışma Bakanlığı tarafları Ankara’ya çağırmış. Anlaşın memleket kötü durumda, ne grevi, sizin derdiniz ne?’’ diye… Buradan bakanlığa sesleniyoruz “Derdimiz ekmek, insanca yaşamak...”
Ayrıca bizim daha önceki toplusözleşmede alınmayan sosyal haklarımız var. O dönem işçi gündem bile yapmamıştı. Bayram mesailerinin yüzde 300 olması, hafta sonu mesailerinin yüzde 200 olması, Kurban Bayramında erzak yardımı gibi bu hakları ama bu dönem bunlar işçinin kırmızı çizgisidir. Olmazsa olmazıdır.
Burada her kazanım 2017 MESS toplu sözleşme sürecini direk etkileyecektir. Örnek olması için işçilerin kazanımla çıkması lazım.

ÖNCEKİ HABER

Oylama bitti ama her şey yeni başlıyor

SONRAKİ HABER

Tarih kapıyı ikinci kez çaldı, ey Birleşik Metal-İş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...