14 Ocak 2017 03:14

Oylama bitti ama her şey yeni başlıyor

ABB işçileri, metalde 20 Ocak'ta başlayacak grev öncesi düşüncelerini Evrensel'e yazdıkları mektupla dile getirdi.

Paylaş

ABB İşçileri

Kimse 20 Ocak’ta fabrikanın greve çıkacağına inanmıyor bunu ne patronun ne de sektörün kaldıramayacağını düşünüyorlar. Çok büyük ihtimal önümüzdeki hafta her şey daha netleşmiş olacak. Tabi ki greve evet çıkması herkeste büyük moral yarattı. Ortak söylem hükümet grevi yasaklasa dahi biz fabrika içinde eylemlerimize devam ederek istediğimiz zammı alacağız. Grev oylaması öncesi açıkçası herkeste bir endişe hakimdi ya greve evet çıkmazsa diye. İşçilerde “Bu durumu kabul edemeyiz kendi eylem kararımızı kendimiz alırız” havası vardı. ABB çok örgütlü bir işyeri değil aslında. Genelde anlık olaya göre tepkiler veriliyor, bu da uzun vadede eylemler için sıkıntı yaratır fakat greve evet çıkmasıyla birlikte aslında insanlar bir nebzede olsa rahatladı. Çünkü mücadeleyi meşru zemine taşımış oldu.
Sadece şu an için değil aslında genel anlamda sendikaya karşı bir güvensizlik var ama genel kanı “Bizi bu sözleşmede yarı yolda bırakmaz, bırakırsa çok büyük tepki alır. Sendika da bunu göze alamaz” yönünde.
Hiç bir işçinin kafasında soru işareti kalmaması için bu sürecin en başında sendika bir yol haritası çıkarması gerekiyordu. Grev kararı alınırsa böyle olur, yasaklanırsa böyle olur gibi bir plan. Ama sendikanın hiç bir yol haritası yok. İşçilerin bu dakikadan sonra kaybedecek hiç bir şeyi yok, kazanmak için sonuna kadar gidecek. Gerektiğinde sendikaya da rest çekilecek eylemlere devam edilecek. Her zaman söylüyoruz sendika her şeyi göstermelik yapıyor, bugünlere gelinmesi tamamen işçilerin kendi direnişidir. Greve evet çıkması için beyaz yakalı arkadaşlarla tek tek konuşan da işçilerin kendisidir.

ÖNCEKİ HABER

Meclisteki gerginlik fabrikalardaki kutuplaşmayı artırıyor

SONRAKİ HABER

Greve evet dedikten sonra bakanlığın baskısı arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...