14 Ocak 2017 02:50

Engelsiz tren garı, engelli bıraktı

Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı inşaatında çalışırken engelli hale gelen Adem Mucan adalet mücadelesi veriyor.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

“Engellilere uygun gar” diye tanıtılan ve yapımını Cengiz-Kolin-Limak (CLK) Konsorsiyumunun üstlendiği  Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı bir işçinin engelli kalmasına neden oldu.  Asansör ustası olan Adem Mucan. Tren garı inşaatında çalışırken 19 Ocak 2016 tarihinde 2 metre yükselikten kafa üstü düştü. İddiaya göre CLK yetkilileri  engelli hale gelen Mucan’a “Dava açma, yardımcı olacağız” dedi, sonra da onu işten attı. Mucan şimdi adalet mücadelesi veriyor.

Yunus Emre Asansör isimli taşeron firmada çalışan Asansör Ustası Adem Mucan, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garında inşaat çalışmaları sürerken, 19 Ocak 2016 tarihinde iş kazası geçirdi. Adem Mucan asansör ustası olmasına rağmen kendisinden inşaat portif malzemesi istenmesi üzerine malzemeyi aldı. Mermerler çizilmesin diye serilen brandanın 10 cm kısmı boşluğa taşmıştı ve buna ilişkinherhangi bir uyarı konulmamıştı. Adem Mucan ise kendisinden istenilen malzemeyi götürürken, altının boşluk olduğunu bilmediği brandaya bastı ve 2 metre yükseklikten kafa üstü düştü. Düşme sonucu baygınlık geçiren Adem Mucan hastaneye kaldırıldı. Hastanede Adem Mucan’ın kafatasında kırık oluştuğu, beyin travması geçirdiği anlaşıldı.18 Şubat 2016 tarihinde de Mucan’ın bir kulağının hiç duymadığı, diğer kulağında da işitme kaybı yaşandığı tespit edildi.

MERDİVEN İNEMİYOR, UÇAĞA BİNEMİYOR

Kulak içindeki denge kristalleri oynadığından bir kaç ay yürüyemeyen Adem Mucan’da vertigo* hastalığı oluştu. Adem Mucan halen merdiven inmek, koşmak, yüzmek, bisiklete binmek gibi denge gerektiren hareketleri yapamıyor. Basınca maruz kalması, alkol, kafeinli içecek tüketmesi, uçağa binmesi yasak. İddiaya göre kaza sonrasında Adem Mucan’ın yanına gelen  CLK Konsorsiyum yetkilileri işçiden şikayetçi olmamasını ve kazanın kendi hatası olduğunu söylemesini istediler. Firma yetkilileri tarafından Adem Mucan’a her türlü ihtiyacının karşılanacağını vadedildi.

İŞSİZ KALDI, ŞİMDİ ADALET ARIYOR

Ancak Adem Mucan bir süre sonra işten çıkarıldı. Bunun üzerine Adem Mucan firmadan şikayetçi olmak istedi. Fakat bir defa şikayetten vazgeçince ceza hukuku açısından şikayet sonlanıyordu. Adem Mucan şimdi hukuk mücadelesi veriyor. Cezai sorumluluktan kurtulan CLK Konsorsiyumunun hukuki sorumluluğu ise devam ediyor. Bu yüzden de Adem Mucan  çalıştığı taşeron firma ve üst işveren olan CLK Konsorsiyumdan tazminat talep ediyor. İki kız çocuğu olan Adem Mucan kaza sonrası çalışamadığı için bütün ailenin geçimini eşi sağlıyor.

ENGELSİZ DENİLMİŞTİ

LİMAK İnşaat, Kolin İnşaat ve Cengiz İnşaat’ın oluşturduğu konsorsiyum 235 milyon dolar yatırım yaptı. Yatırımın 65 milyon dolarını kendi kaynaklarından finanse eden konsorsiyum, 170 milyon dolarını da kredi ile finanse etti. Yap-işlet-devret modeli ile 2 yılda inşa edilen gar, 29 Ekim 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımı ile hizmete açıldı. Garın, en son teknoloji kullanılarak yapıldığı, garın engellilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlandığı söylenilmişti.

* Artan basınç, kulak çınlamasına, kulakta tıkanıklık hissine, işitmede azalmaya ve baş dönmesi hissine yol açar. Bulantı, kusma, denge kaybı, terleme ve ishale de neden olur.

ÖNCEKİ HABER

1. sınıf kitabına 'çocuk gelin' girdi!

SONRAKİ HABER

Kışladağ'da madene yol veren ÇED raporunun iptali reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...