14 Ocak 2017 01:24

Halk anayasa teklifinin içeriğini bilmiyor

Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri devam eden Anayasa değişiklik teklifini Adana’nın Yüreğir Mahallesi’ndeki yurttaşlarla görüştük.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Serinevler Mahallesi’ndeki meslek lisesi yolunda mahalle halkı ile Mecliste görüşülen anayasa tartışmalarını konuştuk. Türkiye için önemli bir yol ayrımı olarak değerlendirilen ve ne Meclis TV, ne de televizyonlar tarafından yayımlanan görüşmelerden vatandaş haberdar.

ANAYASANIN İÇERİĞİNİ BİLMİYORUZ

Eski bir AKP seçmeni olan ancak son seçimlerde oy kullanmadığını belirten Bedri Bolkan, “Ne içerdiğini bilmiyorum. Çevremdeki AK Parti seçmenleri de bilmiyor. Bir tane maddesini izleyecek televizyon bırakmadılar. O yüzden referandum olursa oy kullanmayacağım. İçeriğini bilmediğim şeye neden oy vereyim?” şeklinde konuştu.

‘BUNDAN SONRA GELEN NE OLACAK?’

Bütün yetkilerin bir kişide toplanması ile ilgili sorumuza cevap veren Bolkan, “İnsanlar da AK Parti’yi kötünün iyisi diye görüyor. Hadi bu iyi. Bundan sonra gelen kötü olursa ne olacak?” diye sordu. Kendi mobilya dükkanında emeğiyle geçinen Bolkan, doların yükselmesinin işlerini olumsuz etkilediğini anlattı. Her  şeye zam üstüne zam geldiğini ifade eden Bolkan, “Müşterinin cebindeki para da azalıyor. Müşteri zam yaptım deyince anlamaz. Gücüm buna yetiyor der. İşlerimizde azalma var” dedi.

‘KÖTÜ HABERLERDEN BIKTIK ÇİZGİ FİLM İZLİYORUZ’

Bir eczanede çalışan Alper Varlı isimli vatandaş, başkanlık sisteminden bir otoritenin başa gelip “Her şeyi ben bilirim” demesini anladığını belirterek desteklemediğini söyledi.  Çevresinde de desteğin az olduğunu dile getiren Varlı, “Kötü haber izlemekten bıktık. Eve gidince çocuklar da bırakmıyor. Oturup onlarla çizgi film izliyorum” dedi.

‘KENDİ DERDİMİZE DÜŞTÜK’

İsa Renkli isimli vatandaş da çizgi film izlediklerini söylüyor. Ayakkabı mağazası sahibi olan Renkli, para yok, satış yapamıyoruz.  Borçlarımız çoğalıyor. Önümüzü göremiyoruz. Ülke nereye gidiyor bilemiyoruz. Biz de oturup çizgi film izliyoruz” dedi. Anayasa değişikliği ile ilgili “Kendi derdimize düşmüşüz devlet aklımızda değil” dedi. Araya giren başka bir esnaf İsmail Emen de “Onlar da kendi derdinde, koltuk peşinde” diye konuştu.

AKP SEÇMENİ DE ANAYASA İÇERİĞİNİ BİLMİYOR

AKP’nin anayasa değişikliğini destekleyenlerden Ahmet Yaşar isimli vatandaş, ’80’den kalma darbe anayasası ile ülkenin yönetilemediğini söyledi. Yetkinin bir kişide toplanmasının daha iyi olduğunu, her kafadan ses çıkmayacağını savunan Yaşar, görüşülen tasarının içeriği ile ilgili bir şey söylenmediği için ne görüşüldüğünü bilmediğini belirterek “Meclisten açıklansa daha iyi olurdu” dedi.

‘REFERANDUMDA HAYIR VERİRSEN KENDİNE VERMİŞ OLUYORSUN’

Bir camcıda çalışan Bahri isimli vatandaş da çevresinde AKP’li olup çok kişinin ekonomik sebeplerden dolayı tepkili olduğunu söyledi. Kendi babasının da tepkili olduğunu söyleyen Bahri, “‘CHP’ye mi vereyim, MHP’ye mi vereyim, oy verecek başka parti yok’ diyor. Ama anayasa ile ilgili referandum olursa Evet dediğinde Ak Parti’ye hayır dediğinde kimseye vermiş olmuyorsun kendine vermiş oluyorsun” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Torun bakmak büyükannelerin 'işi' değil

SONRAKİ HABER

Şengal’den yükselen bir çığlık: Yezda!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...