14 Ocak 2017 00:27

Anayasa değişiklik teklifinin 11. maddesi kabul edildi

'Başkanlık Sistemi'ni öngören Anayasa değişiklik teklifinin 11. maddesi 341 oyla kabul edildi.

Paylaş

AKP ile MHP tarafından hazırlanan ve 'Başkanlık Sistemi'ni öngören Anayasa değişiklik teklifinin 11. maddesi de Genel Kurulda kabul edildi. Birleşime saat 14.00'te devam edilmek üzere ara verildi.

11. maddenin oylamasında 341 kabul oyu çıktı. Toplam 483 milletvekilinin katıldığı oylamada134 ret oyu verildi. 5 oy boş çıkarken, 1 oy çekimser 2 oy geçersiz sayıldı.

11. madde "TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesini" düzenliyor.

11. maddeyle, TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu durumda TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilecek. Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve Cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek.

Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak.

KABUL EDİLEN MADDELER NE GETİRİYOR?

Yargıya ‘tarafsızlık’ ibaresi ile ilgili düzenlemeyi içeren ilk maddeye 347 ‘evet’ oyu gelmişti. Teklifin, milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkarılmasını öngören ikinci maddesi ise 343 oyla kabul edilmişti. Görüşmelerin ikinci gününde ise ilk olarak milletvekili seçilme yaşını 25'ten 18'e düşürülmesini öngören üçüncü madde 341 ‘evet’ ile kabul edilmişti.

Görüşmelerin üçüncü gününde teklifin genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir, aynı gün yapılmasını öngören 4. madde 343 ‘evet’; Meclis’in görev ve yetkilerini tırpanlayan 5. madde 343 ‘evet’, gensoruyu kaldıran 6. madde ise 343 oyla kabul edilmişti.

Görüşmelerin 55. birleşiminde ise teklifin en kritik maddeleri olan 6, 7 ve 8’inci maddeleri görüşülüp kabul edildi. ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bilgi edinme ve denetim yolları’ olan kenar başlığının Anayasa metninden çıkarılmasını öngören 6’ıncı madde 343 ‘evet’ oyu ile kabul edilmişti.

Teklifin en kritik maddelerinden birisi olan ve ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı düzenleyen 7. madde ise 340 ‘evet’ oyu almıştı. Birleşimde son olarak görüşülen ve Cumhurbaşkanının yetkilerini düzenleyen 8’inci madde ise 340 ‘evet’ oyuyla kabul edildi.

9. madde Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğunu düzenliyor. Bu madde, 343 'Evet'le kabul edildi.

Cumhurbaşkanının, seçilmesinin ardından cumhurbaşkanı yardımcısı ya da yardımcılarını atayabilmesini düzenleyen 10. madde 343 oyla kabul edildi. (HABER MERKEZİ)

TBMM'DEN CANLI YAYIN

ÖNCEKİ HABER

'Artvin'e ses ver' konserine OHAL yasağı

SONRAKİ HABER

Bandırma'da forkliftin altında kalan işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa