13 Ocak 2017 20:01

Anayasa değişiklik teklifinin 10. maddesi kabul edildi

Anayasa değişiklik teklifinin 10. maddesi 343 kabul oyuyla kabul edildi.

Paylaş

TBMM'de AKP ile MHP tarafından hazırlanan ve 'Başkanlık Sistemi'ni öngören anayasa değişiklik teklifinin 10. maddesi 343 kabul, 135 ret, üç boş, iki geçersiz oyla kabul edildi.

10. maddeye göre cumhurbaşkanı, seçilmesinin ardından cumhurbaşkanı yardımcısı ya da yardımcıları atayabilecek. Makamın boşalması halinde 45 gün içerisinde seçim yapılacak. Genel seçime bir yıl veya daha az bir süre kalmışsa, Meclis seçimi de cumhurbaşkanı seçimiyle birlikte yenilenecek.

KABUL EDİLEN MADDELER NE GETİRİYOR?

Yargıya ‘tarafsızlık’ ibaresi ile ilgili düzenlemeyi içeren ilk maddeye 347 ‘evet’ oyu gelmişti. Teklifin, milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkarılmasını öngören ikinci maddesi ise 343 oyla kabul edilmişti. Görüşmelerin ikinci gününde ise ilk olarak milletvekili seçilme yaşını 25'ten 18'e düşürülmesini öngören üçüncü madde 341 ‘evet’ ile kabul edilmişti.

Görüşmelerin üçüncü gününde teklifin genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir, aynı gün yapılmasını öngören 4. madde 343 ‘evet’; Meclis’in görev ve yetkilerini tırpanlayan 5. madde 343 ‘evet’, gensoruyu kaldıran 6. madde ise 343 oyla kabul edilmişti.

Görüşmelerin 55. birleşiminde ise teklifin en kritik maddeleri olan 6, 7 ve 8’inci maddeleri görüşülüp kabul edildi. ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bilgi edinme ve denetim yolları’ olan kenar başlığının Anayasa metninden çıkarılmasını öngören 6’ıncı madde 343 ‘evet’ oyu ile kabul edilmişti.

Teklifin en kritik maddelerinden birisi olan ve ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı düzenleyen 7. madde ise 340 ‘evet’ oyu almıştı. Birleşimde son olarak görüşülen ve Cumhurbaşkanının yetkilerini düzenleyen 8’inci madde ise 340 ‘evet’ oyuyla kabul edildi.

9. madde Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğunu düzenliyor. Bu madde, 343 'Evet'le kabul edildi. (HABER MERKEZİ)

TBMM'DEN CANLI YAYIN

ÖNCEKİ HABER

Rakka’nın kuzeybatı kırsalı SDG kontrolünde

SONRAKİ HABER

'Artvin'e ses ver' konserine OHAL yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...