13 Ocak 2017 14:15

‘7 Haziran’dan sonra baskılar katlanarak arttı’

Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Sosyal medyanın bu kadar baskı altında olduğu başka bir ülke bilmiyorum.

Paylaş

Siber haklar ve internet hukuku üzerine çalışmaları ile bilinen Prof. Dr. Yaman Akdeniz, iktidarın eleştirildiği tek merci konumuna gelen sosyal medya platformların kontrol altına alınmasını değerlendirdi. Akdeniz,  “Sosyal medyanın bu kadar baskı altında olduğu başka bir ülke bilmiyorum” dedi.

Akdeniz, hükümetin icraatlarının eleştirilmesinin artık ancak sosyal medya platformları üzerinden mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Dolayısı ile tamamen kontrol altına alınamamış bir tek internet ve sosyal medya platformları kaldı. Sosyal medyanın bu kadar baskı altında olduğu başka bir ülke bilmiyorum. Zaten uluslararası basın örgütleri tarafından yapılan çalışmalarda da gitgide daha alt sıralarda yer almaya başlıyoruz. Freedom House da artık internet açısından Türkiye’yi ‘özgür olmayan ülkeler’ arasında değerlendiriyor” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN SANSÜRLE KARŞILAŞMASI YENİ DEĞİL’

Akdeniz, “Tabii ki sonsuza kadar sürdürülebilir bir model değil ve demokratik toplumlarda olmaması gereken baskılarla karşı karşıyayız. Gerçi Türkiye’nin sansürle tanışması yeni bir şey değil, normal zamanlarda da bu baskılar hep olmuştur fakat 7 Haziran seçimlerinden sonraki süreçte baskıların katlanarak arttığını, OHAL döneminde de zirve yaptığını gördük ve hala da gözlemliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘TWİTTER VE FACEBOOK SESSİZ KALIYOR’

İnternet kontrol stratejisinde değişikliğe gidildiğini söyleyen Akdeniz, “Fakat, son zamanlarda, özellikle terör saldırıları sonrasında başta sosyal medya platformları olmak üzere tüm internetin yavaşlatıldığını veya Twitter gibi platformlar topyekün engellenmese bile bu platformlara girilmesinin imkansızlaştığını gördük. Buna ek olarak bazı VPN servislerinin kullanımının da engellendiğini gözlemledik. Twitter ve Facebook gibi platformlar ne olup bittiği konusunda sessiz kalmaya devam ettikçe de bu konu hakkındaki sorulara cevap verilemeyecektir. Çünkü kendi sistemlerinin kullanılmasının engellenmesine sessiz kalıyorlar” diye konuştu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Altıok incelenmesini istedi, RTÜK cezayı kesti

SONRAKİ HABER

Gazeteciler Ersin Çaksu ve Harun Epli’ye 5 yıl hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...