13 Ocak 2017 13:48

Kıbrıs’ta uzlaşma yok süreç devam edecek

Sonuç alınamayan Kıbrıs müzakerelerine ara verildi. Bir sonraki toplantı 18 Ocak’ta uzmanlar düzeyinde olacak.

Paylaş

İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan Kıbrıs müzakerelerine sonuç alınamadan ara verildi. Tarafların 18 Ocak’ta yeniden bir araya gelmesi bekleniyor. Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yeni toplantıda tarafların ‘uzmanlar’ düzeyinde temsil edileceğini söyledi.

GARANTÖRLER ANLAŞAMADI

Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler ile 1960 anlaşmasına göre garantör olan üç ülke; Türkiye, Yunanistan, İngiltere yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde önceki akşam İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Garantör ülkelerin dışişleri bakanları nezdinde katıldığı görüşmelerde anlaşmaya varılamadı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu teknik konuları konuşmak üzere 18 Ocak’ta uzmanlar, daha sonraki bir tarihte ise bakanların bir araya geleceğini, sonuç alınamaması durumunda garantör ülkelerin başbakanlarının davet edileceğini söyledi.

BÜTÜN KONULARDA BELİRSİZLİK HAKİM

Tarafların, uzlaşma sonrasına ilişkin önerilerine göre, Kıbrıslı Türkler mevcut yüzde 36 oranı yerine, toprakların yüzde 28.2- 29.2’sini ellerinde tutacaklar. Kıbrıs’taki eski sömürge gücü İngiltere ise halen idare ettiği alanın yaklaşık yarısına sahip olacak, toprakların yüzde 3’ünü bırakacak. İngiltere’nin Kıbrıs’ta, Ortadoğu’daki askeri operasyonlar için sıklıkla kullanılan iki askeri üssü bulunuyor. Toprak haritaları sunulmasına rağmen, dönüşümlü başkanlık, temsiliyet, hukuk başta olmak üzere bir dizi konuya ilişkin belirsizlikler de sürüyor.

Kıbrıs’taki Türk askerinin varlığına ilişkin de Türkiye ve Yunanistan hükümetlerinin temaslarından sonuç alınamadı. Çavuşoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bizim pozisyonumuz ve Kıbrıs Türk tarafının pozisyonu aynı. Türkiye’nin garantörlüğü ve adadaki Türk askerinin varlığı sürecek” demişti.

HİDROKARBON İLGİSİ

Öte yandan Kıbrıs müzakerelerini kritik hale getiren nedenlerden biri önümüzdeki yılın Güney Kıbrıs’ta seçim yılı olması. Kampanyalar bir ay sonra başlayacak. Bir diğeri ise yine Güney Kıbrıs’taki hidrokarbon kaynakları. Bölgede doğal gaz sondajları önümüzdeki aylarda başlayacak. Kıbrıs kıyılarındaki hidrokarbon özellikle AB’nin ilgisini çekiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tahıl deposu ithalatçı oldu, tarım SOS veriyor

SONRAKİ HABER

Kadri Gürsel’in eşinden ‘Bozdağ’a: Yeter!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa