13 Ocak 2017 13:32

Angelou belgeseli  İstanbul’da

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, Maya Angelou’dan Franca Sozzani’ye kadar farklı sanatçıların hayatlarına bakma imkanı sunuyor.

Paylaş

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin “Sanat Hayat İçindir!” bölümü, bu yıl da merakla beklenen sanatçı belgesellerini bir araya getiriyor; David Lynch’ten Marina Abromovic’e, Maya Angelou’dan Franca Sozzani’ye, farklı disiplinlerden sanatçıların hayatlarına daha yakından bakabilme fırsatı sunuyor. 
 

“Eraserhead”, “Twin Peaks', “Blue Velvet” ve 21. yüzyılın en iyi filmi seçilen “Mulholland Drive” gibi klasiklerin yaratıcısı David Lynch’in hayatına dair bugüne dek yapılmış en kapsamlı belgesel olan “David Lynch: The Art Life/David Lynch: Yaşama Sanatı” bölümün en heyecan verici yapımlarının başında geliyor. Dünya galasını Venedik’te yapan ve efsane yönetmenin Amerika’da küçük bir kasabadaki çocukluk yıllarından bugüne dek yayımlanmamış pek çok arşiv görüntüsü içeren film, Lynch’i Lynch’in kendisinden dinlediğimiz etkileyici ve samimi bir yolculuk. 

İKİ MUHTEŞEM KADIN: ABRAMOVİC VE ANGELOU

Performans sanatının en ünlü isimlerinden Marina Abramovic’in kişisel şifa ve ilham arayışı içinde Brezilya’da kutsal ritüellerin peşine düşmesi ve bu yolculuğun yaratıcı sürecini konu alan “The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil/Marina Abramovic Araf’ta”, seyirciyi sanatçının portresiyle buluştururken; 3 yıl önce kaybettiğimiz Afroamerikan Yazar ve Şair Maya Angelou hakkında yapılmış ilk film olan “Maya Angelou And Still I Rise/Maya Angelou: Yine de Ayağa Kalkarım” da Angelou’nun dansçılığı ve şarkıcılığı gibi az bilinen yönlerinden politik aktivizmi ve yazarlığına uzanan bir hayata içeriden bakıyor. 

Yakın zamanda kaybettiğimiz ve moda dünyasının kaderini belirlemiş Vogue İtalya’nın efsanevi Şef Editörü Franca Sozzani’nin oğlunun gözünden ilham verici portresini sunan “Franca: Chaos and Creation/Franca: Kaos ve Kreasyon” ve Stockholm, Nashville, Kudüs film festivallerinde en iyi belgesel seçilen, Çin’de 3 yıl önce saldırıya uğramış genç kadınlara destek olmak için başlattığı eylemle tüm dünyanın dikkatlerini üzerine çeken ve aralarında Ai Weiwei gibi isimlerin de bulunduğu bir çok sanatçıya ilham veren Kadın Aktivist Ye Haiyan’ın mücadelesini konu alan “Hooligan Sparrow/Holigan Serçe” de bölümün merak uyandıran diğer filmlerinden biri. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li kadın milletvekilleri: Dikta değil özgürlük istiyoruz

SONRAKİ HABER

Meclis’te ‘başkanlık” ve ‘erken seçim’ atışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...