13 Ocak 2017 11:51

Özgür Gündem'le dayanışmaya ilk ceza Yurdatapan’a verildi

Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyasına katılan Şanar Yurdatapan’a 1 yıl 3 ay ve 6 bin TL ceza verildi.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni” kampanyasına katılan sanatçı Şanar Yurdatapan’ın yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma da Yurdatapan ve müdafi avukatları hazır bulunurken, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, oyuncu Lale Mansur ve çok sayıda kişi de duruşmayı izledi. Duruşma, Yurdatapan’ın savunması ile başladı. 

Yurdatapan, duruşmada 10.5 yıla kadar hapsinin istendiği mütalaaya karşı beyanda bulundu. Yurdatapan, savunmasına “Neyi savunacağımı gerçekten bilemiyorum” sözleriyle başlayarak, iddianamede ve mütalaada suç sayılabilecek hiçbir ithamın olmadığını vurguladı. Görüş bildirme hakkının ifade özgürlüğünün doğal bir parçası olduğuna dikkat çeken Yurdatapan, “İddianamenin ve onun kopyası olan esas hakkındaki görüşün hesaba katmadığı bir şey var: Öldürülen bu insanlar yumurtadan çıkmadı. Onlar da hepimiz gibi anne babalarının, aile ve yakınların yavruları, canları ciğerleri. Onların cenazelerine katılanları, orada söylediklerini, bunları haber yapanları bile yargılamak olacak iş mi” diye sordu. 

'BEN BURADAYIM, EVREN NEREDE?'

1981 yılında Kenan Evren’in kendisini vatan haini ilan ederek, yurttaşlıktan attığını anımsatan Yurdatapan, “Gördüğünüz gibi, ben buradayım. O nerde? Böyle bir iddianamenin hiç hazırlanmaması, hazırlanıp verilmişse mahkemece kabul edilmemesi, hadi bunların hepsi bir kere oldu diyelim, mahkemenin ilk celsede aklanma ile sonuçlanması gerekirdi. Sevgili Aziz Nesin’in 1995 yılında sadece 'Kürt' kelimesini kullandığı için DGM'de yargılanırken söylediklerini tekrar ederek bitireyim: Korku yaşımı aştım. İşte yapılan zulüm ortada, ona karşı çıkanlar ve ben buradayız. Gerçekleri söyleyenleri cezalandırırsanız çok değil birkaç yıl sonra geriye dönüp baktığınızda vicdanlarınıza ne diyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

Avukat Özcan Kılıç ise savunmasında yargılamada problem olduğunu vurgulayarak, Yurdatapan’ın hangi sıfat ile yargılandığının bilinmediğini, dosyanın tekrardan savcılığa iade edilmesini istediğini söyledi. 

Yurdatapan son olarak “Ortada bir suç yoktur. Beraatımı istiyorum” dedi. 

Duruşmaya verilen kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, Yurdatapan’a “Terör örgütünün açıklamalarını yayınlamaktan” 10 ay hapis cezası vererek 6 bin para cezasına çevirdi. “Örgüt propagandası yapmak” suçundan da 1 yıl 3 aylık ceza ise erteledi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Cezaevindeki arkadaşlarımıza yönelik suçlama: Konuşmak!’

SONRAKİ HABER

Silvan'ın merkezi aylardır kapalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...