13 Ocak 2017 10:16

‘Savcı 30 gün gözaltı süresinin tamamını kullanacak’

20 gündür gözaltında tutulan gazetecilerin durumlarına ilişkin yapılan basın açıklamasında savcının 30 gün gözaltı süresini kullanacağı belirtildi.

Paylaş

Etkin Haber Ajansı (ETHA), 20 gündür gözaltında tutulan, Diken Editörü Tunca Öğreten, Dihaber Haber Müdürü Ömer Çelik, Dihaber Muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve İmtiyaz Sahibi Eray Sargın, ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan ve BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat'ın durumlarına ilişkin TGS binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Sosyalist Kadın Meclisi, KHK ile kapatılan DİHA büro şefi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

"Derya Okatan gözaltında. OHAL keyfiyetine karşı 20 gündür açlık grevinde" pankartının açıldığı toplantıda "Gözaltındaki gazeteciler serbest bırakılsın" denildi. 

OKATAN’IN MESAJI OKUNDU

Açıklama öncesinde Derya Okatan'ın İstanbul Tabip Odası tarafından bir doktor heyeti talep ettiklerini ve bu talebin karşılandığı belirtilerek Okatan'ın mesajı okundu; "Biz 6 gazeteci 20 gündür hukuksuz bir şekilde gözaltında tutuluyoruz. Hala ne ile suçlandığımızı tam olarak bilmiyoruz. Bakan Berat Albayrak'ın maillerine ilişkin haber yapımından kaynaklı zannediyoruz. Ancak bunu haber yapmanın suç olmadığını bir kez daha belirtmek isteriz. Biz mesleğimizin gereğini. Maillerden asıl suçlular ortaya çıkmıştır. Tutuklanması gerekenler onlardır biz değiliz. Gazetecilik mesleğinin yargılanamayacağının bir kez daha altını çizmek istiyorum. Gözaltına alınmamız sadece bizim cezalandırılmamız değil aynı dışardaki gazetecilere gözdağı vermek amacındadır. Şimdiye kadar boyun eğmedik. Akp saray faşizmine boyun eğmeyeceğiz. Biz o havuza girmeyeceğiz. Açlık grevine girmemin sebebi 6 gazetecinin serbest bırakılması ve aynı zamanda hapisanelerde bulunan meslektaşlarım serbest bırakılması içindir. Savcının 30 günü mutlak işletecek olması kabul edilemez. Bir an önce adliyeye sevkimizi talep ediyorum. Bizler iyiyiz morallerimizde iyi ama tabiki dayanışmaya ihtiyacımız var. Destek veren herkese çok teşekkür ederiz. Selam ve sevgilerimle."

‘OKATAN KÖTÜ KOŞULLAR NEDENİYLE VÜCUT AĞRILARI YAŞIYOR’

Basın açıklamasını okuyan ETHA Haber Müdürü Önder Önen, gözaltındaki 6 gazeteci ile ilgili soruşturma üzerinde gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle 20 gündür neden gözaltında olduklarına ve nasıl bir işlem yürütüleceğine ilişkin bilgi verilmediğini dile getirerek, bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadan Emniyet Müdürlüğü'nde bekletilen 6 gazeteci ile ilgili yapılan tüm başvuruların geri çevrildiğini söyledi. Öner, Okatan’ın sağlık durumuyla ilgili şunları paylaştı: “Avukatlarımız Derya Okatan'ın sağlık durumunu takip etmek için günlük ziyaretler gerçekleştirmeye özen gösterdi. Derya Okatan su ve şeker alabiliyor. B1 vitamini kullanıyor. Aşırı kilo kaybı var. Açlık grevi günü ilerledikçe vücut direnci azalıyor, temiz olmayan, havasız, sağlıksız ve kötü koşullar nedeniyle vücut ağrıları yaşıyor.”  

“Bu yaşananların sıradan bir olay, rutin bir gözaltı uygulaması olmadığını, bunun bir intikam operasyonu olduğunun farkındayız” diyen Öner, “ Gözaltındaki arkadaşımız Derya Okatan da bu bilinçle, bu keyfiyete karşı direniyor. Derya Okatan bu eylemi, özgür basın direnişi geleneğinden aldığı güçle ve inançla gerçekleştiriyor. Açlık direnişini selamlıyoruz. Basın özgürlüğü ve gerçekleri halka ulaştırmak için sürdürdüğümüz mücadele adına, onu asla yalnız bırakmayacağımızı bir kez daha tekrarlıyoruz. İçerideki direnişinden güç alıyoruz, dışarıdaki tepkilerimizle ona güç vermek istiyoruz” diye konuştu.

'GÖZALTINDA OLMALARI DELİL ÜRETME ÇABASINDAN'

Okatan’ı ziyaret eden Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Kader Tonç, soruşturma Savcısı Hasan Yılmaz’ın  başvuru talebini kabul etmediğini ve  “örgüt üyeliği” isnadı ile suçlandığını ancak hangi örgüt üyeliğine ilişkin bilgi verilmediğini kaydetti.  6 gazeteciye istinad edilen suçun  kişisel verilerin elde edildiği ve  hukuka aykırı bir şekilde paylaşılması olduğunu dile getiren Tonç, ancak haber içinde kişisel veriler olarak değerlendirilen ve paylaşılması suç sayılan unsurların bulunmadığını ifade etti.

Savcının en başından beri “24 Ocak’ta getirin” talimatı verdiğini söyleyen Tonç, “ Derya da bu duruma karşı direniş göstermekte. Tuz, küp şeker tüketiyor. Hareketlerinde ve konuşmasında yavaşlama var, yer yer unutkanlık var,  nabzında ve tansiyonunda düşme var” dedi. Tonç, Okatan’ın kaldığı yerde yoğun su olduğunu ve operasyonlar yapıldığı için sürekli yerinin değiştiğini  söyleyerek, “ Derya, yatak dışında adım atacağı yeri olmadığını belirtti” dedi.

Tonç, DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik’in de Diyarbakır’dan getirildiğini belirterek, “ 20 gündür hiçbir soruşturma işlemesi yapılmadan cezalandırılıyor. Gazetecilerin gözaltında bu kadar uzatılmasını delil üretme çabası olarak görüyoruz” dedi.

TGS Genel Merkez Yöneticisi Can Uğur ise, “Soruşturmadan çok cezalandırma olarak görüyoruz. Ülkemizde iktidar baskısı tarafından bu haberi yapanlar hedef haline getiriliyor” diyerek gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

‘ARKADAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILSIN’

Son olarak konuşan ÇGD İstanbul Temsilcisi Uğur Güç de, gazetecilerin suç işlemediğini Berat Albayrak’ın maillerini yayınlamasalardı suç işlemiş olacaklarını kaydetti. Güç, “ Bu haberler kamuyu ilgilendiren haberlerdir. OHAL tamamıyla gazetecileri cezalandırmak için kullanılıyor. Neticede arkadaşlarımızın bir an evvel savcı ile görüştürülüp serbest kalmasını talep ediyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Dilovası'da haddehanede patlama: 1 işçi öldü,17 işçi yaralı

SONRAKİ HABER

Habaş’ta iş cinayeti 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...