13 Ocak 2017 09:28

KESK: 15 Temmuz sonrası öğretmen maaşı 852 lira düştü

KESK kamu emekçilerine Ocak ayında verilecek yüzde 3'lük maaş artışının şimdiden eridiğini açıkladı.

Paylaş

KESK- AR'ın araştırmasına göre 15 Temmuz 2016 tarihi itibariyle bir öğretmenin ortalama maaşı 2 bin 628 liraydı ve 906  dolar ediyordu. Dolardaki artışla öğretmenin maaşında 852 lira 5 kuruş kayıp oldu. Üstelik bu kayba vergi ve enflasyon artışları dahil değil. KESK, kamu emekçilerine Ocak ayında verilecek yüzde 3'lük maaş artışının şimdiden eridiğini kaydetti. Kamu emekçilerinin gelirindeki azalışa dikkat çekmek için basın toplantısı düzenleyen KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, sendikalarının yaptığı araştırmaya atıfla, “Ne yazık ki dolar kurunda yaşanan olağanüstü artış, yüksek enflasyon,  adaletsiz gelir vergisi dilimleri sonucunda her geçen gün daha kötüye giden mali tablomuzun ikinci planda kaldığı bir süreç yaşıyoruz” dedi.

Dolar kuru karşısındaki kayba rağmen kamu emekçilerinin gelirinin daha da azalacağı uyarısında bulunan Köse, “2017 yılı Gelir Vergisi Tarifesi ile yükün yine işçilerin, emekçilerin sırtına yıkılacağı netleşmiştir. Kamu emekçileri olarak bir üst gelir vergisi dilimine bu yıl daha erken gireceğiz. Dolayısıyla maaşlarımızdan kesilen gelir vergisi de artacaktır. Böylece 2017 yılının ikinci ayında maaşlarımızda yapılacak yüzde 4 artış, cebimize girmeden vergiye gidecektir. Hatta bazı kamu emekçilerinin maaşı düşecektir” diye belirtti. Köse'nin hesabına göre  2017 yılı Temmuz ayında yapılacak yüzde 4 artış kamu emekçilerinin büyük bölümüne yüzde 0,5 ile yüzde 1,7 arasında yansıyacak.

‘BİREYSEL EMEKLİLİKTEN ÇIKIN’

Kamu emekçilerinin gelir kaybının Bireysel Emeklilik Sitemi'ne (BES)  geçişle daha da artacağını vurgulayan Köse, “45 yaş altında olan tüm çalışanları aşamalı olarak kapsamayı hedefleyen BES yerel yönetimler ve KİT’ler hariç tüm kamu kurum ve kuruluşlarında Nisan ayında başlayacak. Sistemde kalanların prime esas kazancından yani giydirilmiş brüt maaşından  yüzde 3’ü oranında kesinti yapılacak. Kamu emekçilerini bu sisteme dahil olmamaya çağdırıyoruz” dedi.

EMEKÇİDEN AL, PATRONA VER

Köse, kamu emekçilerinin maaşlarındaki artışa rağmen AKP hükümetinin emekçilerin sırtındaki vergi yükünü iyice arttırdığının altını çizerek, “ 598 milyar lira TL olarak açıklanan 2017 bütçesi gelirlerinin yüzde 85,5‘una tekabül eden 511 Milyar TL’lik kısmı halktan toplanan vergilerden karşılanacak. emekçi kesimlere yıktığı vergileri ise geçen yıla göre  yüzde 13,5 artırmıştır. Bu yaklaşık 15 milyar liralık ek vergi zammı demektir.  “Yatırımı teşvik için öyle vergi indirimi ve istisnalar getirdik ki 2017 yılında 102 milyar liralık vergiden vazgeçtik” diyen Maliye Bakanı sermayeden, patronlardan alınmasında vazgeçilen verginin ücretli-maaşlı kesime yıkılacağını açıkladı. Yatırımı, üretimi, istihdamı teşvik etme gerekçesiyle ‘vergi affı’, ‘sosyal güvenlik primi affı’, ‘vergi barışı’ gibi farklı adlarla sermayeye, patronlara defalarca kolaylık sağlanmıştır. Sermayeye, patronlara tanınan bu kolaylıklar ne işgücü istihdamına ne de yatırımlara, dolayısıyla ne de üretime yansımıştır” diye konuştu. 

ZAMLAR ARDI ARDINA

Köse, emekçilerin tüketim harcamalarını oluşturan ürünlerinde giderek artığını vurgulayarak, rakamları şöyle açıkladı: “2016 yılını yüzde 8,65 enflasyonla kapattık. 2017 yılı  en son bütçede yüzde 7,5’a olarak açıklanan enflasyon hedefi var. 2016 yılının hemen başında 75 kuruş olan ekmeğin fiyatının yüzde 33 zamla 1 TL’ye çıktı. Dolar kuruna göre değişen doğalgaz, elektriğe, ulaşım zamlarının otomatiğe bağlandı, köprü ve otoyollara yüzde 20 ile yüzde 48, sağlıkta  muayene katılım paylarına yüzde 20 ile yüzde 60 arasında zam yapıldı. Son bir ay içinde yumurtanın fiyatının yüzde 100 arttı, sebze fiyatlarının el yaktığı koşullarda 2016 yıl sonu enflasyonunun yüzde 8,53 olduğuna inanmak mümkün değildir.”

'İHRAÇLARA KARŞI BİRLİK'

OHAL sonrası kamuda yaşanan ihraçlara da değinen Köse,  “KHK’ler ile 97 bin 679 kamu emekçisi neyle suçlandığını dahi bilmeden memuriyetten çıkarıldı. Çalışma Bakan’ın açıkladığı rakamlara göre 37 bin 677 kamu emekçisi halen açıktadır. Kamu emekçileri güne “acaba bugün bir KHK çıkacak mı, beni de açığa alacaklar mı, ya da ihraç edecekler mi” tedirginliği ile başlar hale getirilmiştir. İşini, ekmeğini kaybetme korkusu ile yaşayan kamu emekçilerine ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışmaktadır” dedi. Türkiye için kara bir tablo çizen Köse, bu tablodan çıkmanın yolunu “sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerine çağrıda bulunuyoruz. Gelin, OHAL-KHK rejimine, emeğimizi, alın terimizi gasp etmek isteyenlere karşı omuz omuza birlikte olalım” diye açıkladı. (Ankara/EVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

Dili yurdu olan bir yazar: Fahri Erdinç

SONRAKİ HABER

TTB Yüksek Onur Kurulu, üyelerinin ihracına tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...