06 Haziran 2012 13:07

AKP’den CHP’ye koşullu yeşil ışık

CHP’nin Kürt sorununun çözümü konusunda, Toplumsal Mutabakat ve Akil Adamlar Komisyonu önerisinin öne çıktığı on maddelik yol haritası, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletildi. Erdoğan Toplumsal Mutabakat için dört partinin iknasını şart koştu.G&Oum

AKP’den CHP’ye koşullu yeşil ışık
Paylaş
Sultan Özer / Cem Gurbetoğlu


GÖRÜŞMEYE KİMLER KATILDI?

Saat 15.30’da AKP Genel Merkezi’ne Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile birlikte gelen Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Merkezi’nde, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik tarafından kapıda karşılandı. Başbakan Erdoğan da Kılıçdaroğlu ve heyeti görüşmenin yapıldığı 8. katta asansör kapısında karşıladı. Görüşmeye AKP’den de Genel Başkan Yardımcıları Beşir Atalay, Ömer Çelik ve Grup Başkanvekili Mahir Ünal katıldı.
Sadece AA’nın görüntü alabildiği görüşme bir saat sürdü.

‘GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ’

Görüşmenin ardından CHP ve AKP’den arka arkaya açıklamalar geldi. İlk açıklamayı CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu parti merkezinde yaptılar. Loğoğlu Kılıçdaroğlu’nun, CHP’nin yol haritasını içeren öneri paketini ilettiğini, önemli bir buluşma olduğunu belirterek, “Görüşme olumlu geçti” diye konuştu.

Görüşmeden iki temel sonucun çıktığını vurgulayan Loğoğlu, “Eğer Meclis çatısı altındaki bütün partiler yol haritasını önerisine ‘evet’ derse AKP’nin de olumlu bakacağını” söyledi. Loğoğlu, Başbakan Erdoğan’ın MHP’nin ikna edilmesini şart koştuğunu ifade etti. Loğoğlu, “MHP’nin olumlu görüşünün mutlaka gerektiği, ikna edilmesi gerektiği defalarca vurgulandı” diye konuştu. Loğoğlu MHP’nin ikna edilmesinde CHP’nin tek başına sorumlu olmadığını belirterek, üstü kapalı bir şekilde AKP’yi göreve çağırdı.

Loğoğlu görüşmede Uludere konusunun gündeme gelmediğini, ancak Kılıçdaroğlu ve Başbakan Erdoğan’ın birlikte bölgeye gitmesi konusunda öneri sunduklarını söyledi.

Loğoğlu uzlaşma sağlanması durumunda komisyonlara altı aylık bir çalışma öngördüklerini, ancak bu sürenin uzayabileceğini de vurguladı. Loğoğlu sundukları öneriye karşı çıkanların karşı öneri getirmesine de açık olduklarını söyledi.

AKP DE OLUMLU BAKTI

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de gazetecilere görüşmeye ilişkin bilgi verdi.
Çelik, “CHP’nin bu girişimi, meseleye katkı sağlamak üzere elini taşın altına sokması Sayın Başbakanımız ve partimiz tarafından memnuniyetle karşılanmıştır” dedi. Toplumsal Mutabakat Komisyonu’nun kurulmasına ilke olarak olumlu baktıklarını belirten Çelik, “Şu aşamada CHP’ye bu yöntemle ilgili olarak BDP ve MHP’yi ikna etmek görevi düşmektedir” dedi. Çelik, Başbakan Erdoğan’ın 4. bir yöntem önerdiğini, Toplumsal Mutabakat Komisyonu hayata geçmezse, CHP ile AKP arasında bu görüşmeye katılanlardan oluşacak bir heyetin çalışma sürdürebileceğini söyledi. Çelik, Başbakan’ın “Meclis dışında bir çalışmanın yapılması aşamasında böyle bir mekanizmanın kurulabileceğini dile getirdiğini” aktardı.

Uludere ziyaretine dair teklif konusunda ise Çelik, “Sayın Hanımefendi Uludere’yi ziyaret etmiştir. Hükümetimizden bakanlarımız Uludere’yi ziyaret etmiştir. Dolayısıyla bizim gündemimizde böyle bir ikili ziyaret yok” dedi.

Görüşmeden edindiğimiz bilgilere göre, CHP yol haritasını hayata geçirmede MHP ve BDP ile görüşme ve katkılarını sağlamada adım atacak. Ancak aynı adımların AKP, Hükümet tarafından da atılmasını bekliyor. Başbakan’ın “mutabakat sağlanmazsa ikili görüşme ve çalışma sürer” önerisine de CHP sıcak bakmıyor. (Ankara/EVRENSEL)


GÖRÜŞME ÖNCESİ TİM'DE BİR ARAYA GELDİLER

Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin Kürt sorunuyla ilgili hazırladığı dosyanın görüşüleceği buluşma öncesi Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Genel Kurulu’nda bir araya geldi.

CHP’ye kapıyı kapattığını açıklayan MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye seslenen Erdoğan, “Kapıyı kapatmakla bir yere varılmaz. Siyasette küslük, köprüleri atmak olmaz, hasmane duygular içine girmek rakiplerini düşman ya da hain olarak yaftalamak olmaz” dedi.

‘ÇİN’DEN SONRA İKİNCİYİZ’

Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmeler yapan Erdoğan, Türkiye’nin borçlarının milli gelirle karşılaştırıldığında kabul edilebilir seviyede olduğunu söyledi. “Büyümede Çin’den sonra ikinci sıradayız” diyen Erdoğan, “Bunlarla iftihar etmek gerekirken birileri intihar ediyor” dedi.

‘NÜFUSUMUZ DAHA DA ARTMALI’

Konuşmasında nüfus politikalarına da değinen Erdoğan, Yunanistan’ın nüfusunun azalış gösterdiğini, Türkiye’nin nüfusunun ise 1 milyon arttığını söyledi. Erdoğan, “Ben daha fazla artmasını da istiyorum. Ekonominin temelinde genç ve dinamik bir nüfusun yattığına inanan bir insanım. Batının çöküşünün ardındaki en önemli nedenlerden bir tanesi budur” dedi.

ONLAR İÇİN HALA ‘TERÖR’ SORUNU

Kürt sorununa da değinen Erdoğan, “terörün son 30 yıldır Türkiye’nin uğraştığı bir sorun olduğunu” söyledi. “AKP’nin terörle mücadelede kararlılığının seçmenin takdiriyle karşılandığını” öne süren Erdoğan, bunun da oy oranlarında kendisini gösterdiğini iddia etti.

‘YALNIZ BIRAKILDIK’

AKP’nin 2009 yılında ortaya attığı Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’yle çözüm üretmeye çalıştığını fakat bu dönemde yalnız bırakıldığını da belirten Erdoğan, kendilerinin yalnız bırakılmasına rağmen bu sorunun çözümü için sonuna kadar gayret göstereceklerini ifade etti.

‘DUYARLI DEĞİLSİNİZ’

Daha sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Başbakan Erdoğan’a yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, AKP’nin “terör konusunda duyarlı olmadığını” söyledi. Kılıçdaroğlu, “Terör konusunda duyarlı olan tek bir parti var o da biziz, Cumhuriyet Halk Partisi” dedi. (ANKARA)


ÖNCEKİ HABER

Görüşme önemli ama dağ fare doğurmasın

SONRAKİ HABER

Kompozisyon yarışması ödülleri verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...