13 Ocak 2017 06:28

Bodrum'da RES talanı

Bodrum Yarım Adası Çevre Koruma Platformu 12 RES projesiyle doğayı talan eden şirketlere karşı dayanışma çağrısında bulundu.

Paylaş

Turizm için önemli bir merkez olan Muğla'nın Bodrum ilçesinde Gökova, Yalıkavak Gümüşlük ve Akyarlar mevkilerinde 680 türbinlik 12 Rüzgâr Enerji Santralı (RES) projesi yapılması hedefleniyor. Bir çok bölgede mahkeme kararlarına ve yurttaşların tepkisine rağmen RES'lerin inşasına devam edilirken, söz konusu RES projesi için 1'nci Derece Doğal Sit Alanı olan bölgede iş makineleri 12 metrelik yollar açmaya başladı. Açılan yollarla birlikte bölgede bulunan ağaçlar bir bir kesilerek doğal yaşam alanı yok edilirken, ekolojistler yaşanan doğa katliamına tepki gösterdi.

BODRUM RANTA KURBAN EDİLİYOR

Bodrum Yarım Adası Çevre Koruma Platformu üyesi Mehmet Çilsal, Bodrum başta olmak üzere tüm Ege bölgesinin deniz gören ve yüksek rakımlı yerlerinin RES projeleri ile talan edildiğini belirterek bu projelerin arazilerinin 1.derece sit alanlarına yapıldığı söyledi. Projeler sonlandıktan sonra arazilerin yüksek fiyatlar üzerinden inşaya açılacağını ifade eden Çilsal, Bodrum’un kıymetli arazilerinin şirketlere peşkeş çekildiğini kaydetti.

TURİZM DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK

Hükümetin dış politikası nedeniyle turizmin önemli ölçüde durgun olduğunu söyleyen Çilsal, RES'lerle birlikte mevcut durumun daha da kötüye gideceğini belirtti. Çilsal, "Bodrum'da kışın turizm olmasa da bu dağlarda dağa yürüyüşler için çok önemlidir. Diğer bir dikkat çeken ayrıntı ise bu dağlar eko-sistem için önemli bir yerdir. RES'lerle birlikte canlı yaşamı tehdit altındadır. Yine bitki örtüsü tahrip olmuş durumda. Doğayı ve insan yaşamını kimse dikkate almıyor" dedi.

DAHA YÜKSEK VERİMLİ YERLER VAR

Ege bölgesinde ki RES’ler hakkında konuşan Enerji mühendisi İbrahim Karaçalık Ege bölgesi’ndeki insanların RES’leri kabul etmesi için şirketler tarafından “Ülkemizde büyük enerji açığı var”,”Çok değil 4 5 tane dikeceğiz” ve “Köyünüzün yollarını yenileyeceğiz” sözleri ile aldatıldığını belirtti. Karaçalık “RES’lerin daha yüksek verimli çalışabileceği iç anadolu’da yerler var. Kayseri ve Niğde bölgeleri aldıkları rüzgar sebebi ile aynı zamanda bozkır olması nedeniyle RES kullanımına çok uygun devletimiz düzgün ve yerinde ar-ge çalışmaları ile buradalar da çalışmalar yapabilir” dedi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Çocuk istismarına 25 yıl hapis istemi

SONRAKİ HABER

Hava sıcaklığı iç ve doğu bölgelerde düşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...