06 Haziran 2012 10:20

‘Patronlardan uluslararası dayanışma’

ULUSLARARASI Çalışma Örgütünün (ILO) 101. Konferansı’nda işveren örgütleri sendikal hak ihlallerinin tartışılmasını engelliyor. Türkiye’nin her yıl girdiği, sendikal hak ihlallerine ilişkin “Kara Liste” bu yıl Uluslararası İşveren Örgütünün girişimleri nedeniyle açıklanmayacak. Patronl

‘Patronlardan uluslararası dayanışma’
Paylaş

ULUSLARARASI Çalışma Örgütünün (ILO) 101. Konferansı’nda işveren örgütleri sendikal hak ihlallerinin tartışılmasını engelliyor. Türkiye’nin her yıl girdiği, sendikal hak ihlallerine ilişkin “Kara Liste” bu yıl Uluslararası İşveren Örgütünün girişimleri nedeniyle açıklanmayacak. Patronlar, bu tutumlarına gerekçe olarak grev yasaklarının ILO’nun 87 sayılı sözleşmesinde yer almadığını iddia ediyorlar. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, kriz bahanesiyle hak ihlallerinin arttığı bir dönemde işverenler ve hükümetlerin böyle bir tutum almasını “tehlikeli bir oyun” diye niteledi.

101. ILO Konferansı Cenevre’de devam ediyor. Konferansta 83 yıldır bir gelenek haline gelen ve sendikal hak ihlallerinin yoğunlaştığı ülkeleri ortaya koyan Aplikasyon Komitesinin “kara listesi” öyle görünüyor ki bu yıl açıklanamayacak. Çünkü Uluslararası İşveren Örgütü (IOE), aldığı tutumla Aplikasyon Komitesi’ni adeta kilitledi. Komite toplantılarında işveren heyeti, grev hakkı ve grev hakkıyla ilgili ülke dosyalarının gündeme alınmamasını talep etti. İşverenler, ILO’nun 87 sayılı sözleşmesinde grev yasaklarının yer almadığını iddia ederek, bu konuya ilişkin ihlallerin komitenin yetki alanında olmadığını savunuyorlar. İşverenler bu gerekçelerle grev yasaklarını da içeren bir raporu imzalamayacaklarını deklare ettiler.

HÜKÜMETLER İŞVERENLERLE KOLKOLA

Konferansta hükümet temsilcileri de büyük oranda işverenlerden yana tutum aldı. ILO 1926 yılından beri her konferansında sendikal hak ihlallerinin yoğun yaşandığı 25 ülkeyi açıklıyordu. Türkiye de bu listenin müdavimlerindendi. Geçtiğimiz hafta havayollarındaki grev yasağının Mecliste onaylanması ILO’da gündem olması bekleniyordu. Eğer işverenler toplantıyı kilitlemeselerdi, açıklanacak kara listede her yıl olduğu gibi Türkiye de yer alacaktı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fabrika yangınında 20'ye yakın işçi zehirlendi

SONRAKİ HABER

Koza'ya tokat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...