12 Ocak 2017 16:10

Kocaeli, işçi ölümlerinde 2. sırada

89 işçi ölümünün yaşandığı Kocaeli; İstanbul’un ardından iş cinayetlerinde 2. sırada yer alıyor.

Paylaş

Kocaeli İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi Girişimi Kocaeli İş Cinayetleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre 2016 yılında Kocaeli’de en az 89 işçi ölümü yaşandı. İşçi ölümlerinde İstanbul’un ardından Türkiye’de 2. sırada yer alan Kocaeli’de en fazla ölüm 19 işçi ile İzmit’te gerçekleşti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Kocaeli Şube binasında düzenlenen basın toplantısında Kocaeli İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi Girişimi üyeleri adına Gizem Güzel, Aykut Günel ve Selçuk Karstarlı açıklama yaptı.

‘PATRONLAR YARGILANMADI, CEZA ALMADI’

Verileri sunan Gizem Güzel, “İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin 2016 yılı iş cinayetleri raporuna göre 2016 yılı içerisinde en az 1970 kişi işbaşında hayatını kaybetti.  Geçtiğimiz yıllarla karşılaştırdığımızda da iş cinayetlerinde önemli bir artış yaşandığını görüyoruz” dedi. Kocaeli’de 2013-2016 yılları arasında en az 241 işçinin hayatını kaybettiğini ifade eden Güzel, “Üretimde daha fazla kâr hırsı, güvencesiz çalışma, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin ekstra maliyet görülmesi sonucu, kaza, fıtrat, kader denilerek iş cinayetlerinde onlarca işçi yaşamını yitirdi. Üç yıl içerisinde yaşamını yitiren 241 iş cinayeti nedeniyle hiçbir işveren yargılanmadı, ceza almadı ve tutuklanmadı. 2016 yılında en fazla iş cinayeti 262 kişinin ölümüyle İstanbul’da gerçekleşirken, Kocaeli 89 işçinin ölümüyle 2. sırayı aldı” dedi.

EN FAZLA ÖLÜM İZMİT’TE

En fazla iş cinayetinin İzmit’te yaşandığını belirten Güzel, 19 kişinin yaşamını yitirdiği taşımacılık iş kolu ilk sırada gelirken, ikinci sırada 15 kişinin yaşamını yitirdiği inşaat iş kolunun yer aldığı bilgisini verdi.

Sanayi iş kolunda yaşanan ölümlerin ülke ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Güzel, “Ülkemizde yüzde 5 olan metal iş kolu ölümleri Kocaeli’de yüzde 12’ye ulaşıyor. İş cinayetlerinin ana nedenlerine Kocaeli açısından bakıldığında ilk sıranın yüzde 29 ile trafik ve servis kazaları olduğu, yüzde 17 ile kalp krizinin 2. sırada, Ezilme/Göçük olaylarının 3. sırada ve düşmenin ise 4. sırada geldiği dikkat çekmektedir. Yine ülke ortalaması yüzde 11 olan kalp krizleri Kocaeli’de yüzde 17’ye ulaşmıştır” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Urban Myths’ten ilk fragman

SONRAKİ HABER

Domateste ihraç kaybı 74 milyon dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...