12 Ocak 2017 15:46

Baluken: Siyasi eleştiri yapmak, barış istemek suç değildir

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 10 Ekim Katliamı sonrası yaptığı konuşma nedeniyle hakkında açılan soruşturma kapsamında ifade verdi.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 10 Ekim Gar Katliamı sonrası yaptığı açıklama nedeniyle hakkında açılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere SEGBİS yoluyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na bağlandı.

Savcılığa ifade veren Baluken şunları söyledi:  
“Halen yasama dokunulmazlığım devam ettiğinden tutuklu bulunmakla anayasal suç işlendiğini düşünüyorum. Mevcut siyasi iktidar, İç Tüzük ve Anayasa’ya rağmen geçici bir madde ile Anayasa’ya aykırı olarak dokunulmazlığımızı kaldırma işlem ve eyleminde bulunmuştur. Fakat dokunulmazlık kaldırma işlemi Anayasa’ya aykırı olduğundan usulsüzdür ve benim halen dokunulmazlığım devam etmektedir.

Siyasi iktidar bize ve partimize karşı ayrımcı, hedefleştiren tutumlar sergilemiş, bir takım hukuksuz düzenlemelerle siyasi çalışmalarımızı akamete uğratacak şekilde bizi yargısal süreçlere muhatap kılmıştır. Benim şu anda bulunmam gereken yer Türkiye’nin geleceği açısından anayasal değişikliklerinin görüşüldüğü, çok önemli görüşme ve oylamaların yapıldığı TBMM’nin Genel Kurulu’dur. Şu anda Anayasa değişiklikleriyle ilgili oy kullanma hakkım, Anayasa’yı ihlal edecek şekilde engellenmektedir.

Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla bana okumuş olduğunuz konuşma hiçbir hakaret unsuru içermeyen, siyasi eleştiri niteliği taşıyan bir konuşmadır. Yani milletvekili olmam nedeniyle yapmış olduğum bir siyasi faaliyettir. Benim bir muhalefet partisi milletvekili olarak yapmam gereken siyasi iktidarın yetkililerini ve sorumlularını denetim adına eleştirmektir, uyarmaktır ve yanlışlarını söyleyerek kamuoyu yaratmaktır. Ne Cumhurbaşkanı ne Başbakan ne hükümet ne de bir devlet yetkilisi eleştirilmez değildir. Eleştirmekle, konuşmakla, sorgulamakla aldığımız oyun gereğini yerine getiriyoruz.

Milletvekili olarak yanlış bulduğum politikalarla ilgili konuşmaktan ve eleştirmekten başka yapacağımız bir şey de yoktur. Konuşmanın içeriğine bakıldığında, barış çağrısı ve barış vurgusu ön plandadır, barışı istemek suç olmasa gerek.

Bütün bu krizlerin sebebi içeride savaş dışarıda savaş politikasıdır. Çözüm ise içeride barış dışarıda barış politikasıdır. O dönemde bazı mafya liderleri meydanlarda miting düzenleyerek oluk oluk kan akıtacaklarını söylüyorlardı. Konuşmamda buna izin veren ve destekleyen siyasi iktidara ağır eleştiriler getirdim, yine Ankara katliamını yapan saldırganın Suriye Antep sınırından nasıl girdiği ve Ankara’ya geldiği ve elini kolunu sallayarak katliam yaptığı bugün daha net bir şekilde mahkeme tutanaklarına girmiştir.

Benim milletvekili olarak tutuklanmam ve meydanlarda oluk oluk kan akıtacaklarını söyleyenlerin dışarıda gezmesi ayrı bir ironidir. Ankara katliamı başta olmak üzere Suruç ve Diyarbakır mitingi bombalamalarıyla ilgili Meclis’e defalarca soru ve araştırma önergeleri verdim. Yani dolayısıyla şu andaki soruşturma kürsü dokunulmazlığımla ilgili bir konuya ilişkindir. Kürsü dokunulmazlığı sadece Meclis’te yapılan konuşmalarla sınırlı olmayıp, benzer konuşmaları dışarıda da yapabilmeyi öngörmektedir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hedef gösterenler hakkında suç duyurusunda bulunulacak

SONRAKİ HABER

Urban Myths’ten ilk fragman

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...